onsdag 1 oktober 2008

Svensk råglimpa


...hette det i receptet. Min version borde snarare heta Svensk rågblaffa.Troligtvis hade jag lite för lös deg (för lite mjöl). Smaken blev det hur som helst absolut inget fel på. Jag får väl kalla resultatet rustikt eller något i den stilen...


2 limpor


50 g jäst

5 dl vatten

50 g margarin

½ msk ättisksprit

2 tsk salt

1 dl sirap

2 msk brödkrydda

7 dl fint rågmjöl

ca 8 dl vetemjöl special eller vanligt vatemjöl


Smula jästen i en bunke eller "assistent".

Smält margarinet och häll på kallt vatten och låt blandningen bli fingervarm.

Häll degspadet över jästen och rör tills den löser sig.

Tillsätt ättika, salt, sirap, brödkrydda och rågmjölet.

Rör om degen. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills degen släpper från degbunkens kanter. Om du kör i assistent lir resultatet bäst med vetemjöl special som kräver mer bearbetning än vanligt vetemjöl. Om du gör degen för hand får du bäst resultat med vanligt vetemjöl.

Jäs under bakduk i 1 timme.

Arbeta samman degen och forma två limpor. Rågmjölsdegar är alltid extremt kladdiga, så sätt inte för mycket mjöl vid utbakningen. Lägg limporna på smord eller bakplåtspappersklädd plåt.

Sätt ugnen på 175 grader.

Jäs 40 min på plåten under bakduk.

Grädda ca 30 min.

Pensla ev med en blandning av vatten och margarin när bröden kommer ut ur ugnen. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: