tisdag 23 september 2008

Kålpudding 5-6 port




Det finns några maträtter som jag bara gör en gång om året, och en av dessa rätter är kålpudding. När jag väl gör det gör jag en stor laddning och fryser in i portionsformar, då har man snabbmiddagar halva vintern! Igår visade det sig att jag inte hade någon potatis hemma, jag fick kasta en halv påse för varenda potatis var möglig. Snabblösningen fick bli pulvermos och det gick faktiskt ännu bättre.
Det är perfekt att göra kålpudding den här årstiden när man kan få tag på vitkål och rotfrukter nästan gratis på affärerna.
Det här behövs till en liten långpanna (20x30 cm) med kålpudding. Dubbel sats till en "vanlig" långpanna.




½ kålhuvud
2 msk margarin
1 msk sirap
1 msk soja
500 g köttfärs
5 dl risgrynsgröt (1 liten grötkorv)
2 sk salt
1 tsk svartpeppar
2 ägg (3 till dubbel sats)
1 dl mjölk

Sätt ugnen på 250 grader.
Skär vitkålen i cm-stora bitar.
Bryn margarinet i en långpanna i ugnen, när margarinet börjar få färg, tillsätt vitkålen. Bryn vitkålen i ugnen ca 15 min, rör om några gånger under tiden. Kålen ska bli mjuk och få lite färg på "topparna". Ringla lite sirap och soja över kålen när du har tagit ut den ur ugnen.

Förbered köttfärsen medan kålen bryns. Blanda köttfärs, gröt, salt, peppar, ägg och mjölk till en lös smet.

Fördela hälften av den brynta kålen i botten av en liten långpanna, bred ut köttfärsen över och sätt resten av kålen ovanpå köttfärsen.

Sänk ugnen till 200 grader och grädda kålpuddingen 1 timme. Om färsen är rosa där den kommit i kontakt med kålen så beror det inte på att den är rå utan på en ofarlig kemisk reaktion.


Servera med råkost, potatis och ev. brunsås.

5 kommentarer:

Maud/En bok om dagen sa...

Tror du att det skulle funka med kokt ris istället för risgrynsgröt? Funderar på en mjölkfri variant. Vi har ju ett par kåldolmsälskande ungar i huset och en av dem tål inte mjölk.

Lisse sa...

Det borde ju funka. Kanske koka grötris i vatten så blir det ju lite krämigare. Eller koka gröt av sojamjölk el.dyl.

Lisse sa...

Skrig gärna en rad här i kommentaren om hur det gick så kan ju andra allergiker få tips.

Maud/En bok om dagen sa...

Jamen koka gröt på havremjölk, det borde bli bra. Vi har en sojaallergiker i huset också...

Unknown sa...

Jag har riven kokt potatis eller överbliven potatismos..
Funkar jätte bra.