torsdag 25 september 2008

Klassiska äppelrecept


Jag och bebisen hälsade på mina föräldrar igår. Passade på att få barnvakt och plockade en hel kasse med äpplen från deras äppelträd. På vårt eget blev det nämligen bara fyra äpplen. Dessutom tog jag en promenad i skogen med hundarna. Jag kom hem med 5 l lingon.

Så nu är jag inne i årets andra safta-sylta-il. Resultatet den här gången blev några liter äppelmos, en glöggkryddad äppelsaft, torkade äppelringar och flera burkar lingonsylt.


Äppelmos
Sätt ugnen på 100 grader. Lägg glasburkar med lock i ugnen medan du gör moset.

Dela äpplena i ganska stora bitar. Ta bort sådant som är dåligt, men låt skal, kärnhus, skaft och "fnas" följa med.

Häll på 2 dl vatten per kg frukt. Koka försiktigt 15-20 min eller tills frukten är mjuk. Passera genom att pressa frukten genom en trådsil med en träslev eller slickepott.

Tillsätt 5½ dl socker per liter mos, koka upp under omrörning så att sockret löser sig. Dra moset av plattan och tillsätt Atamon eller Natriumbensoat enl. anv. på förpackningen.

Häll moset i de varma glasburkarna, fyll "proppfullt" skruva på locken och ställ burkarna upp och ned att svalna. Då bildas en vacumbubbla i burkarna.


Glöggkryddad äppelsaft i saft-maja

Skär äpplen i bitar. Låt hela äpplet följa med, även skal, kärnhus, skaft och "fnas". Ta bort bruna stötskador från frukten.

Lägg äppelbitarna i hålkorgen i saftmajan. Lägg ned en stor påse glöggkryddor i saftmajan om du har korgen fylld med äpple.

Fyll vatten i den nedersta sektionen av saft-majan, sätt alla delar på plats och koka häftigt i 1-1½ timme tills äpplena ser helt urvattnade ut.

Sätt ugnen på 100 grader. Lägg in glasflaskor i ugnen och låt dem ligga där medan du kokar saften.

Mät upp saften i en "vanlig" gryta, sockra 4 dl/l fruktsaft. Koka upp saften så att sockret löser sig, tillsätt Atamon eller natriumbensoat enl. anv. på förpackningen.

Fyll saften i de varma flaskorna ända upp till kanten, sätt på korkarna och förvara svalt och mörkt.


Torkade äppelringar

Mät upp kallt vatten och 1 krm askorbinsyra (=vitamin C) per liter vatten i en bunke.
Kärna ur äpplen och skär dem i ½ cm tjocka skivor. Lägg äppelskivorna i bunken med vatten allt eftersom du skär.
Ta upp äpplena ur vattnet och lägg dem på ett ugnsgaller. Sätt ugnen på 50 grader och torka äpplena med ugnsluckan på glänt 2-3 timmar eller tills de är torra. Förvara luftigt i rumstemp.


Vanlig smulpaj

Fyllning:
4-5 äpplen, gärna syrliga
2 msk socker
2 tsk kanel

Deg:
1 ½ dl socker
2,25 dl vetemjöl
2,25 dl havregryn
75 g hårt margarin

Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj en pajform.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Bred ut dem i bottnen av formen. Strö på socker och kanel.
Blanda de torra ingredienserna till degen en bunke. Smula sönder margarinet i mjölblandningen med fingrarna eller en gaffel. Degen ska vara smulig. Häll smulorna över äpplena i fomen. Grädda ca 15 min eller till pajen har fin färg.

Inga kommentarer: