tisdag 30 september 2008

Rotfruktsgratäng 4 port


En variant till potatisgratäng som blir krämig och god trots att den är ganska mager. Det kräver mycket energi att värma upp ugnen, så att använda restaurangknepet att koka gratäng på spisen sparar både ström och tid. Funkar lika bra med potatisgratäng. Tänk bara på att använda teflon- eller aluminiumkastrull, för mjölk bränner lätt vid.




8 medelstora potatisar


2 morötter


1 palsternacka eller 1/4 rotselleri


2 lökar


(purjolök)


1 buljongtärning


½ tsk salt


peppar


3-5 dl mjölk, eller så att det nästan täcker rotsakerna


1 dl lagrad riven ost


Skiva alla rotsaker tunt. Blanda allt utom osten i en kastrull eller gryta. Koka under försiktig omrörning på svag värme ca 20 min eller tills gratängen har en krämig konsistens och rotsakerna är rejält mjuka. Rör ned osten. Häll upp gratängen i en form. Om du har varm ugn kan du ställa in gratängen högt upp i ugnen på grill en kort stund tills den får färg.


Eller grädda gratängen från början i 200 grader ca 40 min.
Servera med stekt kött eller stekt eller rökt fisk. Som ni ser så åt jag gratängen med böckling. Inte dumt!

Inga kommentarer: