Dagen har jag ägnat åt en av mina vinbärsbuskar. Det är helt sanslöst hur mycket bär det var på den. När jag hade plockat en och en halv hink (ungefär 15 liter) så hade jag bara plockat drygt halva busken. Imorgon ska jag ta mig an mina två brännässle-svarta vinbärsbuskar. Det blir fram med långärmat och handskar först och sanera bort brännässlorna. Mina svarta vinbärsbuskar har världens godaste bär. De är söta och har en enorm arom. Jag lovar att bären är godare än andra svarta vinbär. Jag har två eller tre röda vinbärsbuskar till, förutom den jag har plockat av idag, men de har jag aldrig hittills hunnit med att skörda under de fem åren som vi har bott här. Fåglarna länsar buskarna innan bären ens har hunnit mogna. Men så länge fåglarna lämnar en buske åt mig så unnar jag dem så väl lite vinbärsgodis.
Det blev hur som helst två laddningar med saft av det jag hann plocka idag. Receptet är min tolkning av svågerns faster Gullis saft. Den blir otroligt fräsch och god. Jag kokar alltid min saft, förutom rabarbersaft av utrymmesskäl. Rårörd saft måste nämligen frysas om den inte ska mögla och jäsa, medan kokt saft håller i flera år om den bara förvaras mörkt och svalt. Våran frys är nämligen full med älgkött, däremot har vi en stor fin matkällare som rymmer både saft och sylt och potatis och övervintrande blommor. Använd era matkällare ni som bor i gamla hus, det är helt suveränt!
Här kommer receptet på min (eller faster Gullis) goda vinbärssaft:
Röda vinbär
1 citron/kg bär skrubbas noga i varmt vatten och skivas
Varva citron och bär i en stor gryta eller i silinsatsen till en saftmaja. Det gör inget om skaften till bären följer med.
Medan saften kokar, diska glasflaskor och lägg dem i kall ugn. Sätt ugnen på 125 grader och låt flaskorna ligga där tills saften ska buteljeras. Ugnsvärmen steriliserar flaskorna så att alla ev. mögelsporer och bakterier dör - saften blir mycket hållbarare, dessutom spricker inte de varma flaskorna när de tappas med het saft.
OBS!! Fyll INTE het saft i PET-flaskor, de tål inte värmen utan smälter och kan orsaka ruggiga brännskador. Jag har testat.
Om du kokar i en vanlig gryta:
Fyll ca 3-4 cm vatten i botten på grytan innan du lägger i bär och citron.
Koka ca 10 min tills bären saftar sig. Mosa bären med en "potatisstöt" eller kör med stavmixer i grytan för att hacka sönder bären.
Häll bärmassan genom en silduk. Om man inte har det funkar det att ta en fuktad kökshandduk (den blir sig aldrig mer lik i färgen så ta en som du inte är rädd om) i ett stort durkslag.
Låt bären rinna av ca 20 min eller tills de slutar droppa.
Tillsätt 500 g socker/liter saft, koka upp igen så sockret löser sig.
Tillsätt Natriumbensoat eller Atamon enligt anvisningarna på förpackningen.
Om du kokar i saft-maja:
Fyll vatten i den understa behållaren på saft-majan.
Ställ ihop hela apparaten på spisen och koka häftigt, det ska bildas mycket ånga, i 45 min-1 h.
Lyft av silinsatsen, häll över saften i en vanlig gryta och tillsätt 500 g socker/liter saft. Koka upp igen så sockret löser sig.
Tillsätt Natriumbensoat eller Atamon enligt anvisningarna på förpackningen. Det är ett konserveringsmedel som finns naturligt i frukt och bär, framför allt i hjortron och lingon
Tappa upp den heta saften på de varma glasflaskorna. Fyll flaskan proppfull, då bildas ett vacum när saften kallnar och det gör att den inte möglar eller jäser. Se till att flaskorna är rena på utsidan. Förvara flaskorna mörkt och svalt, gärna i vinställ så att "vacumbubblan" hamnar i flaskans botten. Då kan ingen luft tränga in.
Socker är ett konserveringsmedel så om sockerhalten minskas så kan saften bli mindre hållbar = förvara i frys.
3 kommentarer:
Så underbart! Jag kommer förbi imorrn och provsmakar om du är hemma efter lunch. Gott dagsverke! Kram
Tips! Prova att ta svart vinbär och lime istället för röda vinbär och citron. Det blir supergott!
Hej!
Har precis blivit ägarinna till en saftmaja. Hur mycket vatten ska man hälla på till receptet i saftmajan?
Mvh
Linda
Skicka en kommentar