fredag 5 september 2008

Morotsbröd med solrosfrön 3 st


Det här brödet bjöd vi på förra sommaren när vi hade vår trettioårsfest. Det är lika gott till mat som till frukost.


50 g jäst

5 dl mjölk

25 g margarin

2 tsk salt

2 msk sirap

3 dl (ca 2 st) finrivna morötter

13-14 dl rågsikt eller lantvetemjöl


ägg

solroskärnor

flingsalt eller örtsalt


Värm mjölken till fingervärme. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt margarin, salt, sirap och morötter. Tillsätt mjölet, lite i taget, till degen är smidig och släpper bunkens kanter. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.


Arbeta degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i tre delar. Forma limpor. Höga och fina limpor får man om man först plattar till degen och sedan rullar ihop den till en rulle. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Jäs ca 20 min.


Pensla med uppvispat ägg, strö på solroskärnor och flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: