lördag 13 september 2008

Morotssoppa och Welsh rarebit

Bokcirkeln hälsade på igår. Det bjöds på mycket bokprat, men jag bjöd dem också på en krämig morotssoppa med apelsinsmak och mörkt bröd med en oströra på, Welsh rarebit. Till efterrätt blev det vanlig smulpaj med äpple.


Morotssoppa med apelsinsmak

5-6 portioner, fler om det ska var en förrätt


1 kg morötter skalas

2 lökar

4-6 potatisar skalas

2 msk margarin

½ dl vetemjöl

1 ½ l vatten

3-4 buljongtärningar

1 dl mellangrädde

skalet av 1 apelsin
2 tsk dragon

pressad apelsinsaft

salt och peppar


Dela morötterna och potatisarna i ganska stora bitar. Skiva lökarna.

Borsta apelsinen i varmt vatten. Riv skalet fint på rivjärn. Se till att det inte kommer med något av det vita innanför skalet, det smakar beskt.

Smält matfettet i en kastrull. Fräs morötter, potatis och lök. Strö över mjöl. Späd med vatten+buljongtärning under omrörning. Koka soppan ca 30 min.

Tillsätt grädde och apelsinskal och mixa soppan med stavmixer eller i matberedare.

Smaka av med pressad apelsin, dragon, salt och peppar. Garnera ev. med hela apelsinklyftor och några blad färsk dragon. Servera med en klick yoghurt, gräddfil eller creme fraiche i tallriken.


Welsh rarebit 6 pers


400 g cheddarost (eller blandade ostkanter)

2 msk margarin

1 tsk senapspulver

1-2 krm vitpeppar

1 ½ dl öl

2 uppvispade ägg


Gott mörkt bröd


Riv osten grovt eller tärna den i små tärningar. Smält margarient i en stekgryta, lägg ner osten och låt den smälta under omrörning. Tillsätt senapspulver och vitpeppar. Häll på öl. Häll till sist ner de uppvispade äggen och rör till en slät smet (smeten blir inte slät förrän äggen tillsätts).

Lägg ostmassan på bröden och pudra över lite cayennepeppar.

Servera till soppa eller som vickning med en grönsallad. Oströran kan förberedas och värmas försiktigt under omrörning strax före servering.

Inga kommentarer: