lördag 6 december 2008

Soppa med persiljerot

Persiljerot är en rotsak som ser nästan exakt likadan ut som palsternacka, och även smakmässigt påminner de om varandra. Jag upplever persiljeroten som lite mindre söt än palsternackan och med lite tydligare smak. Jag gjorde en soppa av persiljerot och selleri som blev smakrik och god. Bilden har jag tydligen råkat radera, men här får ni receptet i alla fall.

3-4 port

1 persiljerot
1/4 rotselleri
1 gul lök
1 stor potatis
2 vitlöksklyftor
½ tsk curry
1 msk olivolja
2 buljongtärningar
ca 7-8 dl vatten eller så det täcker rotsakerna
peppar ev. salt
2 msk vispgrädde
pressad citron

persilja till garnering
ev. knaperstekta bacontärningar

Skär alla rotsaker i jämnstora bitar. Fräs allt tillsammans med curryn i olivoljan i en gryta.
Späd med vatten och buljongtärningar.
Om man vill ha en slät soppa mixar man den i matberedare eller med mixerstav.
Runda av med grädden, smaka av med peppar och citron, salta om det behövs, men buljongtärningarna brukar ge tillräckligt med sälta.

Strö över klippt persilja och ev knaperstekt bacon i tallrikarna.

Om man skippar buljongtärningarna och saltet är det här perfekt barnmat, kanske tillsammans med frikadeller.

Inga kommentarer: