söndag 7 december 2008

Flamberad filé med rosépepparsås


Jag lägger ut receptet på vår fredagsmiddag. Det är ett bra nyårstips!
4 port
1 kg potatis
2 msk margarin eller smör
salt, peppar

Sås:
½ finhackad gul lök
3 dl vatten
1 köttbuljongtärning
½ dl Madeira
½ tsk torkad dragon
1 dl grädde
1-2 msk krossad rosépeppar



600 g filé av älg, fläsk eller "oxe"
1 msk margarin eller smör
svartpeppar
flingsalt el. vanligt salt
1 msk konjak


Börja med klyftpotatisen. Sätt ugnen på 250 grader. Skala potatisen och skär i "båtar". Lägg margarinet i en ugnslångpanna och låt det brynas i ugnen. Ta ut långpannan och lägg i potatisen. Vänd runt så det kommer margarin runt om potatisbåtarna. Stek i ugnen 3o min, rör om efter halva tiden.




Gör såsen: Koka upp buljong, lök, madeira och dragon. Låt koka utan lock tills ca 2 dl återstår. Sila såsen, häll tillbaka den i kastrullen och tillsätt rosépeppar och grädde. Låt sjuda en stund till, till "simmig" konsistens.




Skär filén i 2 cm tjocka bitar. Klappa in salt och peppar runt om varje köttskiva. Stek i smör på ganska hög värme, ca 3-4 min på varje sida. Förbered flamberingen genom att ta fram ett lock som täcker stekpannan och se till att inte flambera under fläkten. Lägg över alla köttbitar i stekpannan om du har stekt i omgångar. Låt allt bli varmt. Ta av pannan från plattan, häll konjaken över köttet och tänd på, en lång tändsticka är bra. Kväv elden med locket. Lägg upp köttet på varma tallrikar.




Vispa ur stekpannan med lite vatten och sila ned i såsen. Smaksätt ev. såsen med salt, peppar och mer konjak.




Lägg upp fint och servera med en god grönsallad.

Jag har lånat bilden från Wikipedia, ångrar att jag inte bad sambon fota min flambering!

1 kommentar:

Catta sa...

trist att vi missade denna delikata middag, men vi fick ju en god efterrätt, glögg och pepparkakor som J hade längtat efter. Kram C