söndag 28 december 2008

Julklapparna

Nu när julklapparna är levererade till rätt personer ska jag berätta vad jag har knåpat med under hela december. Däremot har jag inga bilder av dem, tänkte att jag skulle fota allt och lägga ut det här efter jul, men jag tyckte att jag hade så god tid på mig att jag skulle hinna senare. Då hade jag glömt det.

Bebisens kusin, lillasyster S, fick en mössa som jag hade virkat. Dessutom gav jag mig in på att skriva hennes namn på mössan, och det var inte så enkelt som jag hade trott att det skulle vara. Mössan var i sjuttiotalsretrofärger, brun topp, ganska mättat gult mittenparti och röd text. Jag vet inte om den passade, det var lite svårt att veta hur stor jag skulle göra den, jag är en trial and error-människa när jag stickar och virkar, alltså jag provar mig fram till rätt storlek, och det är ju lite svårt när det är en julklapp. Istället gjorde jag så att jag provade på mig själv och bebisen. När mössan var för liten för mig men för stor för bebisen bestämde jag mig för att den borde bli ungefär lagom. Förutom en hemvirkad mössa fick båda systrarna en prenumeration på Bamse och storasyster S fick även en ABC-bok av Jan Lööf. Snacka om jag har fastnat i retro-träsket.!

Svägerskorna H och C fick var sin sjal, svägerskan C fick dock sin på juldagen, hann inte träffa henne efter att jag hade virkat sjalen färdigt. Jag håller på att virka en likadan till mig själv, den ska jag ha på nyårsafton när vi ska på bröllop. Om den hinner bli klar, vill säga. Svägerskan H fick en svart i ett ganska grovt garn, och svägerskan C fick en vinröd i ett ganska tunt, lurvigt garn med mycket glans. Min egen blir svart och lurvig med turkos glittertråd (silvertråden var slut, men det blir ganska häftigt med turkost).

Det värsta med att ge bort hemmagjorda saker till julklappar är att jag får så dåligt samvete i efterhand. Medan jag tillverkar grejerna känns det så kul, men när jag väl har gett bort det så känner jag mig så taskig över att jag tvingar på mina nära och kära mina pysselalster. Så den här årstiden bestämmer jag mig varje år att jag inte ska ge bort en massa hemmagjort tjafs nästa jul, men ändå har jag lyckats samla på mig en massa presenter innan nästa jul har kommit. Däremot försöker jag sprida ut eländet, så att inte samma person ska tvingas på hemmagjorda grejer varje jul. Det har hittills lyckats med alla utom med svägerskan C. Hon har fått hemmagjorda grejer varje jul i många år, så i år lovade jag henne högtidligt att hon skulle slippa det, men inte klarade jag av det, nog lyckades jag sno ihop en sjal åt henne lika fördärvat innan julen var här.

Nu är det bäst att jag går och virkar om jag ska hinna min egen sjal klar före nyår...

Inga kommentarer: