söndag 1 augusti 2010

Måla måla måla

Rubriken är en av storasysters favoritfraser, men i helgen har det varit jag som har fått sjunga måla måla måla! Helgens stugbyggesprojekt var nämligen fönster och dörrar. Vi började med att inhandla dem, de grävde ett ganska djupt hål i vår stugbudget trots att vi handlade på ett lågprisbyggvaruhus. Dörren blev en varmbonad förrådsdörr, vi var ute efter en dörr med ett rejält fönster eftersom vi bara kommer att ha ett enda normalstort fönster i stugan. Fönstret blev ett gammaldags kopplat tvåglasfönster, ni vet ett sådant som man måste dela på när man ska putsa det. Jag är väldigt nöjd med valet för fönstret har riktiga spröjs och inte något löst plastfejk. Inte någon fördel när fönstren ska putsas, men snyggare och mer "äkta". Dessutom ska vi ha ett litet fönster, 50x50 cm på loftet, även det kopplat och med riktiga spröjs.

Så långt var vi helt överrens, men visade det sig att vi inte hade diskuterat detaljerna. Jag hade efter noggrant övervägande med mig själv bestämt att vitt, färdigmålat fönster skulle var bäst. Sambon hade lika noga övervägt att ett trärent fönster skulle vara smartast. Så mellan hyllorna i byggvaruhuset blev det ett snabbt familjeråd. Det blev sambons linje som vann, trärena. Under kvällen funderade på hur vi egentligen ville ha våra fönster och vi kom fram till att vi ville att de skulle smälta in i ladan, grå alltså.

Dagen därpå blev det stan igen, den här gången till färgaffären för att välja ytbehandlingsmetod. Det vanligaste sättet att få nytt trä att se gammalt ut är att måla med järnvitriol. Men eftersom fönstren är en utsatt del av en byggnad och järnvitriol inte ger något direkt skydd av träytan valde vi i samråd med färghandlaren istället att lasera fönstren i en ganska mörk grå nyans. Supersmart! Burken kostade 40 kr. Ett ynka varv skulle penslas på och sen klart! Om vi istället skulle ha valt att måla skulle det ha krävts minst tre varv med torkning emellan. För att ge lite extra skydd valde vi ändå att lägga på ett extra lager ofärgad träolja ovanpå lasyren. I gengäld kommer vi att bli tvugna att olja in fönstren på utsidan varje eller vartannat år, så i det långa loppet kanske det ändå hade varit arbetsbesparande att måla men oj vad skönt det kändes nu!


En grå dörr...


Helgens mest spännande stod sambon för. Han var tvungen att såga upp dörröppningen med motorsågen. Vi har inte vågat det tidigare utan har klättrat in genom en liten glugg med allt byggmaterial och allt. Nu fick vi både dörröppning och en liten trappa! Så nu gäller det att dörren sitter där den ska! Nästa steg blir att montera in den nylaserade dörren och stora fönstret. Lilla fönstret får vänta till vi har loftet på plats.

Ett stort och litet fönster. Dessutom en liten glimt av fotografen, dvs. mig ;-)

Inga kommentarer: