tisdag 3 augusti 2010

Grön pastasås 2 port

En riktigt snabb och god sommarmiddag som passar året runt. Jag råkade ha en påse med gammalt mangoldfrö hemma som fick åka ner i jorden i våras när jag planterade. Den mangolden blev perfekt i den här pastasåsen. Bladspenat, gärna fryst, eller varför inte nässlor funkar lika bra.

Spenat, mangold och rödbetor innehåller nitrat, ett ämne som bl.a. påverkar kroppens förmåga att ta upp syre. Därför bör man inte ge dessa grönsaker till barn under ett år och inte heller vuxna bör överkonsumera dessa grönsaker. Nitrat och nitrit är också ett konserveringsmedel som tillsätts charkvaror, något som de flesta av oss äter betydligt oftare än vad vi äter spenat. Om man förväller (kokar) grönsakerna så minskar man mängden nitrat (fryst spenat är redan förvälld). Många har frågat mig om man kan spara och värma spenat och andra nitratrika grönsaker och det kan man. Enligt Vår Kokbok ska man bara se till att dessa livsmedel förvaras i kylskåp.

Gröna bladgrönsaker som spenat och mangold innehåller naturligtvis inte bara nitrat. Det är också fullspäckade med vitaminer, mineralämnen och antioxidanter. Man får bland annat i sig både vitamin D, folsyra och järn när man äter spenat och mangold, tre näringsämnen som är extra viktiga för kvinnor att få i sig.

Nog med näringslära, här kommer receptet! Och du, har du någon champinjon eller annan svamp hemma, låt den också fräsa med i såsen!


150 g pasta kokas

1 pkt bacon
½ purjolök
ca 1 dl förvälld mangold, nässlor el spenat
ev. 1 pressad liten vitlöksklyfta
margarin
1-2 tsk vetemjöl
½ burk creme fraiche med svampsmak
1 dl vatten
½ buljongtärning
peppar

Strimla bacon och purjo och skär ner bladgrönsakerna i mindre bitar om det behövs. Fräs bacon och alla grönsaker i margarinet i en stekpanna.
Pudra över vetemjölet och späd med vatten och creme fraiche. Smula  ned en buljongtärning. Låt koka ca 3 minuter.

Servera med tomatsallad och den varma pastan.

Inga kommentarer: