söndag 15 augusti 2010

Framsteg

Motorsågsmassakern: Först såga upp timmerväggen för att frilägga reglingen på insidan.



Ytterligare en stughelg kan läggas till handlingarna. Helgens höjdpunkt var kräftorna på lördagskvällen men i det långa loppet var framstegen i stugbygget det bästa. I helgen har både ytterdörr och det stora fönstret kommit på plats. Det knivigaste var att få en snygg övergång mellan timmerväggen och själva reglingen på insidan. Dörr och fönster måste sitta i reglingen för att det ska bli isolering runt omkring, timmerväggen är ju helt oisolerad. Föra att få ihop det hela hade vi köpt jättebreda reglingsplankor, 45x195mm som sambon kapade till, lätt kilformade, för att det skulle passa väggens lutning. Sedan skruvade han fast brädan i dörregeln med långa skruvar. Samma visa för fönstret. För att få plats med den extra reglingen kapade han rakt genom väggen runt utsidan av den "vanliga" regeln runt dörr och fönster med motorsågen. Givetvis var det en och annan spik i från asfaltboarden i vägen...


Dörren på plats! Det som ser ut som foder är den extra reglingen. Det är inte dörren som lutar utan väggen som på klassiskt ladumanér lutar utåt. Hålet på sidorna av dörren där den gamla gluggen har varit ska döljas med breda brädor.

Sedan var det bara att ställa in karmen i dörrhålet, måtta och vattenpassa åt alla möjliga olika håll innan vi kilade fast karmen, borrade hål med en särskild karmskruvsborr (givetvis svindyr...) och drog fast karmarna. Sedan hängde vi på dörren, eller sambon och någon annan gjorde efter att jag i ilskan hade gått därifrån efter att ha fått en utskällning för att jag tydligen hade klämt sambon när vi skulle sikta in gångjärnen. Det var gårdagens jobb, dagens projekt var att göra om samma visa med förnstret. Nu blev vår stuga helt plötsligt ett hus!

Nästa helg ska det lilla fönstret på det som ska bli loft på plats dessutom ska det bli drevning, foder och annant lull-lull runt fönster och dörr.  

Inga kommentarer: