lördag 9 augusti 2008

Fienden inom oss av Jan Guillou


Det här tycker jag är en viktig bok. Den tar upp trenden bland västvärlden att i kampen mot terrorismen är alla medel tillåtna, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet är inte så viktigt, verkar det som. Jag såg på nyheterna i veckan att den första fången från Guatanamo har fått sin dom, efter sex år i fängelse. Vi får ett rättsamhälle som liknar Kafkas Processen (läs den om du inte har gjort det). Vad Guillou menar är att västvärldens agerande föder terrorism.


Både säpos agerande och terroristernas är "kryddat", konstigt nog känns boken ändå trovärdig, åtminstone för mig, som inte har en susning om hur det är i verkligheten, och bokens budskap blir omöjligt att missa. Och hur det går till bakom murarna i vår säkerhetspolis och vårt rättssystem, det vet vi ju inte eftersom det är hemligt.


Jag tycker att kriget mot terrorismen som västvärlden, med Bush i spetsen borde diskuteras mer, givetvis kan vi inte låta misstänkta terorister springa omkring på fri fot om det kan förhindras, men vi kan inte heller tillåta att oskyldiga döms utan bevis.


Jag, som har läst de flesta av Guillous böcker tycker att det är kul att gamla bekantskaper dyker upp igen. Huvudpersonen i Fienden inom oss är Ewa Tanguy, fru till Pierre Tanguy, som vi lärde känna som tonåring i Goillous gamla högstadieklassiker Ondskan. Pierre blev officer i främlingslegionen efter att han försvann ut ur Ondskan, får vi veta här. Erik från samma bok, är Erik Ponti, som också har en viktig roll i Hamilton-böckerna. På eftertexterna till den här boken får vi veta att Carl Hamilton kommer att få lära känna Pierre Tanguy i en gemensam expedition i Guillous nästa bok. Då återstår väl bara att låta Arn återuppstå som Jesus och sen är cirkeln sluten...

Inga kommentarer: