lördag 5 december 2009

Älgstek med fluffig Madeirasås och vitlöksmarinerade hasselbackspotatisar


En riktig mysdag har vi haft idag, kom inte i kläderna förrän efter tolv idag, hade familjespa på förmiddagen i vårat extremt oglamorösa badrum. Sedan åt vi lunch innan vi for ut en sväng med bilen, kollade in brorsan och svägerskan Å:s renoveringsprojekt. Nu har vi ätit en god lördagsmiddag och senare ikväll blir det filmkväll med Stieg Larssons Flickan som lekte med elden på DVD:n.



Maten blev älgstek med fluffig Madeirasås och hasselbackspotatis. Grönsakerna var färdig grönsaksmix med fetaost i från frysdisken. Älgsteken låg färdiglagad i frysen, det är ett kanontips, om du ändå gör stek, gör några stycken samtidigt och släng dem i frysen. De blir faktiskt bara saftigare efteråt och är färdiga efter fyra minuter i mikron! Snacka om snabblagad festmat ;-)


Vitlöksmarinerad hasselbackspotatis

Beräkna ca 3-4 medelstora potatisar per person. Skala potatisar och skär någon millimeter breda skåror i potatisarna. Det finns flera olika knep för att inte skära igenom potatisarna, lägg potatisen i en träsked och skär ner till kanten på skeden tar emot eller lägg potatisen mot kanten på en skärbräda och luta kniven mot skärbrädans kant.


Till 10 potatisar smält 50 g smör eller använd ½ dl flytande margarin . Pressa ner en vitlöksklyfta och blanda ner peppar i smöret.

Pensla potatisarna med vitlökssmöret och stek potatisarna i 225 graders ugnsvärme ca 50 min. Ta ut potatisarna efter halva tiden och pensla på ett lager till med vitlöksmör. Om smöret räcker penslar man fler gånger under stektiden. Salta potatisen med flingsalt när du har tagit ut dem ur ugnen.









Fluffig Madeirasås ca 2-3 port


1 burk lätt creme fraiche

1 köttbuljongtärning

1-3 tsk Madeiravin beroende på hur stark smak du önskar

1 tsk Maizena

½ tsk smulad rosépeppar




Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp under omrörning. Smaka av. Tillsätt mer rosépeppar och Madeira om så önskas.

Inga kommentarer: