fredag 4 december 2009

Julgodis och saffransbröd

Från vänster: Chokladgodis, knäck (utan mandel) samt lussekatter.


Idag har jag lekt Vianne från boken och filmen Chokolat även om jag har en bra bit kvar till hennes nivå... Knäck, chokladpraliner och saffransbröd har det blivit.





Knäcktips


Receptet på knäck har ni säkert redan. Hacka mandel. Blanda lika delar socker, sirap och grädde (det funkar faktiskt med mellangrädde också) i en tjockbottnad ganska stor gryta, koka häftigt till smeten är 125 grader eller är ljusbrun och stelnar när man sätter den i snö eller kallt vatten. Rör inte för mycket i smeten när den väl kokar, då kyler man ner smeten så att den får svårt att komma upp i rätt temperatur - knäcken blir aldrig färdig.


Det smidigaste sättet att få smeten i formarna är att hälla över den heta knäcksmeten i en tupperwarekanna och sedan hälla smeten i formarna. Just tupperwareplast har en sammansättning som gör att smeten inte fastnar i kannan. Lättdiskat och minimalt med svinn. Om man gör större sats knäck än 3 dl av varje ingrediens blir det också svårt att få upp smeten i rätt temperatur, det är bättre att göra flera små satser.



Chokladgodis ca 40 st


Det här receptet har jag hittat i en reklambroschyr från Norrmejerier som har några år på nacken. Ganska söta, mjuka och tandvänliga som chokladpraliner med lagom stark chokladsmak. Om man ändå ska lägga ner energi på att göra eget julgodis ska man unna sig en god chokladkaka och inte blockchoklad.



100 g smör el margarin


25 vita marsmallows eller sega "sockerbitar"


3 dl strösocker


2 dl vispgrädde


200 g mörk choklad





Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna eller form. Klipp marsmallowsen i mindre bitar. Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Lägg ner marsmallowsen och låt smälta ner i smöret. Tillsätt socker och grädde och låt koka 5-10 min till smeten är gyllengul till färgen. Ta av grtan från värmen, bryt ner chokladen i den heta smeten och rör till den har smält. Häll i formen och ställ svalt. Skär chokladpralinerna i fyrkantiga bitar när smeten har stelnat.




Saffransbröd ca 40-60 lussekatter


Enklast möjligt är mitt recept på saffransbröd. Hemligheten för att få saftiga bröd är att inte göra dem så små, ha så lös deg man bara kan hantera, bäst är nästan att göra degen för hand, då orkar man oftast inte arbeta in för mycket mjöl samt att inte grädda bröden så hårt.



25 g jäst för söta degar

150 g smör el margarin

5 dl mjölk

½ tsk salt

1 dl socker

2 kuvert saffran (1 g)+ 1 sockerbit

ca 12-15 dl vetemjöl



russin samt 1 ägg att pensla med





Smula jästen i en bunke. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i en mortel.
Smält margarinet. Blanda i mjölken och låt bli fingervarmt.
Häll degspadet över jästen. Tillsätt salt, socker och saffran.
Arbeta ner mjölet lite i taget till en smidig deg som släpper bunkens kanter.
Låt jäsa ca 30 min under bakduk.


Ta upp degen på lättmjölat bakbord, arbeta genom den och dela den i ca 40 delar. Rulla varje del till en rulle och forma valfria lussefigurer. Dekorera med russin och låt jäsa på smord eller bakplåtspappersklädd plåt under bakduk ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda 225 grader 7 minuter.

Inga kommentarer: