lördag 26 december 2009

Less julmat?


Efter några dagar med köttbullar, skinka och prinskorv känns det som att det är dags för lite omväxling. Samtidigt så behöver ju resterna från julbordet ätas upp, inte minst med tanke på klimatet. Den mest miljöfarliga maten är den vi aldrig äter upp. De olika rätterna på julbordet är väl sådär klimatsmarta, det är ju väldigt mycket kött, något som kräver betydligt mer energi än grönsaker för att framställas. Å andra sidan kan den mesta julmaten köpas lokalproducerad utan att det behöver bli dyrare eller svårt att få tag på, om man bara är lite uppmärksam på ursprungsmärkningen och väljer produkter från lokala slakteri- och charkuteriföretag så har man ändå gjort något för att minska långa transporter. Den allra största miljöboven har vi istället framför oss de närmaste dagarna, frågan om vad vi egentligen gör av all icke uppäten julmat.

Mitt tips är att man idag eller imorgon (innan maten har hunnit bli dålig) gör en kylskåpsrensning och lägger allt som man vet med sig att man inte kommer att hinna äta upp i frysen. Köttbullar (som inte redan varit frysta), julskinka, ostar (både mögelostar och "vanliga" ostar), prinskorv och andra korvar, revbenspjäll o.dyl. går jättebra att frysa. Och även om man inte vill se åt köttbullar just nu så är det faktiskt inte så dumt att hitta lite köttbullar i frysen framåt januari när vardagen har rullat igång igen och plånboken är tom.

Ett annat spar- och miljötips är att passa på att fynda färdigkokt julskinka för nästan inga pengar alls nu när den reas ut efter jul. Dela den i portionsbitar och släng i frysen. Då har du pizza, paj och pastasåser ända fram till påsk... Även goda korvar är bra att slänga på pizza eller att skära ner i en pastasås. Goda ostar likaså, mögelostar kan dessutom bli goda i olika grytor eller på varma smörgåsar.

Sen uppdatering: Jag hade glömt bort att jag faktskt hade en bild att illustrera det här inlägget med. Så här såg ingredienserna till min omelett ut!


Bondomelett 1 port

Jag kände mig akut sugen på grönsaker idag efter allt kött så jag slängde ihop en bondomelett till lunch. Perfekt för dagar när man har gott opm rester i kylen men ont om tid eller energi att laga mat. En-två portioner går bra att göra i stekpannan, vill man göra en större laddning skulle jag tipsa om att man gör en ugnsomelett istället - Blanda allt i en ugnsfast form, grädda i 225 grader ca 30 min eller tills äggen har stannat. Man kan beräkna 1 ägg till 1 dl mjölk om man vill ha en mindre stabbig gratäng.


1/4 hackad lök
2 potatisar
1 dl blandade grönsaker, t.ex. svamp, zuccini, paprika, tomater, spenat, purjolök, broccoli eller fryst grönsaksblandning...
1 dl blandat kött t.ex. prinskorv, köttbullar, salamibitar, stek...
2 ägg (om du gör fler än 1 portion, beräkna 1 ägg per person)
1-2 msk vatten, mjölk eller grädde
salt och peppar

Skär allt i lagoma bitar. Fräs det i lite margarin en stekpanna. Vispa ihop ägg, vätska, salt och peppar lite "slarvigt" i en bunke. Häll äggstanningen över kött och grönsaksfräset. Låt puttra på medelhög värme till ägget har stelnat. Peta i äggstanningen under tiden som du steker så att rinnande äggstanning rinner ner till botten av stekpannan.

Servera med gott bröd.

Inga kommentarer: