tisdag 15 december 2009

Grötlimpa 4 st

Att baka bröd av gröt är både ett smidigt sätt att bli av med överblivna grötslattar och ett snabbare sätt att behandla grova mjöler. Dessutom läste jag nyligen att det är den allra äldsta bakmetoden. Man kan baka bröd av alla sorters "vattgröt" dvs gröt som är kokad av vatten och någon sorts mjöl eller gryn. Grova mjöler som rågmjöl, kornmjöl, grahamsmjöl o.dyl. behöver behandlas innan bak för att släppa ifrån sig maximal smak och näringsämnen. De vanligaste metoderna för det är att göra surdeg eller att skålla mjölet. Båda delarna kräver att det får stå minst över natten, att koka gröt går på 10 min.



Bröd bakat av gröt blir både nyttigt, saftigt och smakrikt. Här är en variant av grötbröd.



1 l vatten

3 dl grovt rågmjöl

1 msk salt



Koka 10 min under omrörning. Låt svalna till 37 grader.



1 dl fingervarmt vatten

50 g jäst för söta degar

2 dl brun farin

1 dl krossat linfrö

1 dl russin

3 dl rågsikt

ca 5-7 dl vetemjöl



Lös jästen i vattnet så att alla klumpar förvinner. Blanda ner i gröten. Rör ner farin, linfrö, russin och rågsikt. Arbeta ner vetemjölet i degen. Ta så mycket att degen hänger ihop i en kladdig klump i bunken. Rågmjölsdegar är kladdiga så ta inte för mycket mjöl, det blir inte mindre kladdigt för det, bara torra bröd. Låt jäsa under duk 1 timme. Mitt bröd ser lite prickigt" ut på ytan, det beror på att jag använde grahamsmjöl istället för vetemjöl när jag bakade ut limporna. Inget för den som inte gillar kladd...



Ta upp degen på bakbord och forma 4 limpor. Låt jäsa på plåt 30 min. Pensla limporna med en blandning av lika delar sirap och vatten. Grädda ca 25 min i 200 graders ugn.





Inga kommentarer: