måndag 16 februari 2009

Vinkokt älgstek

Det här superenkla receptet på älgstek hittade jag i kokboken "Så bygger man en pitebo del 2". Givetvis kunde jag inte bara låta det vara som det var utan jag var tvungen att lägga till lite ingredienser. Jag tog en bit älglägg, alltså en riktigt seg köttbit, som man vanligtvis mest kokar köttsoppa av. Man kan lika gärna använda stek eller grytbitar av älg eller nötkött. Fördelen med att använda lägg är att benet ger mycket smak åt köttet, använder man benfritt kött bör man tillsätta en buljongtärning om man vill ha mustig smak. Å andra sidan behöver mörare kött betydligt kortare koktid.



ca 800 g älglägg med ben eller 650 g benfritt kött

2 dl vatten

1 dl rött vin

½ dl soja

Blandas, låt köttet puttra under lock ca 2 timmar. Vätska kommer att täcka ungefär halva köttbiten. (Det här var originalversionen) Vill man göra en "lyxigare" variant låter man dessutom följande koka med:



1 gul lök

3 vitlökklyftor

1 tsk vardera av timjan, rosmarin och ingefära

2 enbär



När köttet har puttrat färdigt tas det upp ur grytan och skäres i skivor.

Spadet silas, hälles tillbaka i grytan och reds med 1 msk maizena utrört i vatten. Ge ett uppkok.

Servera antingen kött och sås var för sig eller blanda köttet i såsen och servera som gryta. Kokt potatis och broccoli och morötter är gott till.




Oj vilken suddig bild, måste nog rengöra kameralinsen :-)

Inga kommentarer: