söndag 15 februari 2009

Innan döden kom av Elizabeth George


Kommer ni ihåg kommissarie Lynley som gick som serie i tv för några år sedan? Sista avsnittet slutade med att hans fru blev tragiskt skjuten. Fortsättningen på kommissarie Lynleys äventyr har kommit alldeles nyligen i bokform, och någon av kvällstidningarna, jag tror det är Expressen, har alla filmerna om Lynley som bilaga nu i vinter, så han är verkligen i ropet just nu.


Den här boken, Innan döden kom, har inte kommissarie Lynley i huvudrollen utan den pojke som dödade Lynleys hustru. Det är ingen deckare utan en roman om tre syskon som har sett sin pappa bli skjuten och vars mor sitter på "psyket". Boken börjar med att deras farmor lämnar dem på trappan till fasterns hus eftersom hon ska resa till Jamaica med sin sluskige karl. Ness, flickan, hamnar i dåligt sällskap direkt, samma dag som de blir lämnade på trappan, bröderna, Joel och Toby försöker klara sig så gott det går och de vill verkligen göra sitt bästa men deras omgivning gör det väldigt svårt för dem att fixa det. Boken handlar om hur det kunde gå så snett att en 12-årig pojke skjuter ner en vilt främmande kvinna på öppen gata.


Boken är riktigt, riktigt bra, jag har levt med de här tre syskonen under de veckorna som det har tagit att läsa boken och de sitter fortfarande kvar i mitt huvud. Läs den!

Inga kommentarer: