fredag 25 juli 2008

Smarrig potatissallad

Goda potatissallader kan man aldrig få för många av på sommaren. Det här är inte den magraste direkt, men kanske en av de godaste. Perfekt till grillat eller på en buffé.



4 port

Koka 1 kg färskpotatisar i rejält saltat vatten. Låt svalna, dela dem i halvor.



1 hackad gul lök

2 dl hackade färska örtkryddor

2 tsk salladskrydda




Blanda med potatisen i en skål.



Dressing:

2 äggulor

1½ msk pressad citron

2 krm salt

3½ msk senap

peppar

3-4 dl matolja


Blanda allt utom oljan i en hög smal behållare, jag brukar ta ett stort ölglas.

Mät upp oljan i en kanna el. dyl.

Mixa i ölglaset med stavmixer och tillsätt oljan försiktigt, först droppvis, sedan i en smal ståle samtidigt som du kör med mixern.

Dressingen ska bli tjock som majonnäs, om den inte blir det trots intensiv mixning, häll över hela såsen i en kanna, sätt en äggula i ölglaset och häll i smeten droppvis samtidigt som det mixas.



Blanda försiktigt ner dressingen i salladen. Klart!




2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har gjort kebabspett utan spett, och förstås utan ströbröd och med havregrädde i st f mjölk.
Dom blev jättegoda, jag försökte göra smeten lös som du föreslog. Tack för tipset och ha det gott.
Gun

Lisse sa...

Jag har hört att det är problem med att få dressingen att "ta ihop". Se till att alla ingredienser har rumstemperatur så kan det gå lättare.

Om man inte vill böka med olja och citron och sånt kan man förenkla genom att ta creme fraishe eller kesella lätt istället. Då blir den magrare och enklare att lyckas med, men inte riktigt lika god!