torsdag 10 juli 2008

Tjälknöl

Som jag skrev igår, brukar jag göra flera (ganska små) tjälknölar på samma gång när jag ändå gör. De blir bara saftigare av att ligga i frysen, och det är så bra att ha, så de brukar aldrig bli gamla. Tjälknöl på hårdmacka med lite senap på är en höjdarnattmacka! Tjälknöl är ingen snabbmat, det tar några dygn, men arbetsinsatsen är minimal, sammanlagt 10 minuter.

Tjälknöl

Stekar av valfritt kött, gärna billigt kött som framdelsbitar eller rulle, det blir mört av den långa tillagningstiden, dessutom skär man det ju i tunna skivor när man serverar det.

Stek i ugnen på 75 grader över natten. Köttet behöver inte vara tinat när man sätter in det i ugnen, det är därför det heter tjälknöl.

Dagen därpå kokar man en lag av:
1 l vatten
1 dl salt
1 tsk socker
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
1 msk blandade torkade örtkryddor
5 svartpepparkorn
2 enbär

Lägg det färdigstekta köttet i en trång bunke och häll den varma lagen över köttet. Vätskan ska täcka köttet helt. Täck över med lock eller ett fat. Låt ligga i lagen minst 4-5 timmar, jag brukar låta det ligga 1-2 dygn i lagen så det drar in ordentligt i köttet.

Det går bra att experimentera med kryddorna, men proportionerna mellan salt, socker och vatten är viktigt att inte ändra på för då påverkas köttets hållbarhet.

1 kommentar:

keytan sa...

Hej vilken mysig lite vrå du har =)
Mysigt med båt i skärgården =)
Ha en trevlig helg mvh keytan