måndag 9 juni 2008

En svensk tiger(kaka)

Med nationaldagen i färskt minne blev jag inspirerad att baka en fräsch blågul kaka. Man gör två smetar med olika smaksättning, precis som en tigerkaka som blandas slarvigt i en sockerkaksform. Det svåraste är att få till en snygg tigerrandig marmorering.



Smet 1:

100 g margarin

1 1/4 dl socker

½ dl lemoncurd

1 ½ ägg

2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

½ dl mjölk



Sätt ugnen på 175 grader. Rör margarin, socker och lemoncurd mjukt och smidigt. Matberedare är smidigast.

Blanda ner ett ägg i taget i margarinblandningen. Blanda mjölet och bakpuvret i en egen bunke innan det rörs ned i smeten. Blanda i mjölken. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.



Smet 2:

100 g margarin

1 1/4 dl socker

2 dl blåbär

1 ½ ägg

2 dl mjöl

1 tsk bakpulver



Gör på samma sätt som smet 2. Vätskan i blåbären gör att ingen mjölk behövs. Häll smet 2 över smet 1 i formen och blanda dem slarvigt med en gaffel för att få en tigerrandig effekt. Grädda ca 50 min.

3 kommentarer:

Pimmi sa...

Du är allt bra påhittig du. Den ser jättegod ut måste nog prova. Gjorde liknande till jul fick receptet av en scrapkompanjon. Då fyllde man ena delen med saffran och andra delen men kakao och apelsinskal. Blev jättegod. Ha det gott Kram Emma

Pimmi sa...

Lite omblandat såg jag att det blev, ena delen med saffran och apelsinskal, andra delen med kakao och choladbitar :) Är nog lite småtrött :)

Lisse sa...

Det lät också jättegott! Jag ska testa det nästa gång!