onsdag 11 juni 2008

Potatis- och bönsallad



Bönor är ett livsmedel som vi svenskar skulle behöva äta mer av, det är väldigt nyttigt, har lågt GI, mycket proteiner, fibrer och mineralämnen, dessutom mättar de bra. Nackdelen är att nästan alla bönsorter måste importeras till Sverige från varmare länder. Hur som helst så är det här ett recept på en potatissallad med bönor som är riktigt god. Jag har varit skeptisk mot bönor, men tillsammans med potatis och vitlök och andra kryddor tycker jag att det är jättegott.


Det här är med andra ord ett perfekt nybörjar-bönrecept. Salladen passar som en vegetarisk ensamrätt, då räcker den ungefär till två personer, eller som tillbehör precis som en "vanlig" potatissallad, då räcker det till 3-4 portioner. Jag har ätit den till allt från gravad lax till hamburgerkött och grillat. Om man gillar oliver är det gott och snyggt att lägga ner några i salladen.




10-12 nykokta skalade potatisar


1 stor burk bönor eller två små, svarta bönor eller kidneybönor är snyggast, på bilden har jag stora vita bönor


1 rödlök


½ purjolök




Dressing:


1 buljongtärning löses i


1 ½ dl kokande vatten


1 msk balsamvinäger


1 msk olivolja


1 pressad vitlöksklyfta


1 msk blandade örtkryddor, t.ex. salvia, timjan och rosmarin


1 krm svartpeppar


Dressingen blandas och hälls över grönsakerna

Inga kommentarer: