söndag 22 juni 2008

Midsommar i kohagen

Bebisen har gjort sin livs första båtresa, vi har firat midsommar på en ö i havet. Min mormor och morbror bor på ön, och det hade kommit in många båtar i hamnen och vid öns vandrarhem var det dans och fest och traditionellt midsommarfirande. Våran tradition är att packa hinksalladen och fara ut med båten sent på midsommarkvällen. Hinksallad är en hel tiolitershink med skink- och fetaostsallad ifall någon undrar.





På någon mysig ö ser vi solen gå ner och några minuter senare upp över havet. Vädret på midsommarafton var ganska ruggigt fram till det var dags för oss att fara, då kom solen fram och det blev en underbart härlig kväll, om än ganska blåsig. Bebisen sov gott i vågorna, inga anlag för sjösjuka än, även om hennes mor blev aningen yr i huvudet när hon satt i ruffen och ammade utan att ha något fönster inom synhåll.


Helgens följetong blev två kvigor som ville fira midsommar på sitt eget sätt. Vi kom iväg på vår båttur flera timmar senare än planerat på grund av två kvigor som inte ville komma hem från skogen. Kossorna på ön har nämligen världens lyxigaste hage. Den lär gigantiskt stor, många hektar, ligger i skogen, med egen strand där korna kan gå och dricka och bada. Dagarna tillbringar kossorna på stranden när det inte är svampsäsong, för då letar de svamp hela dagarna, kossor älskar nämligen svamp! På kvällen går kossorna hem till ladugården för att bli mjölkade och sova under tak.


Men den här helgen var det som sagt två kvigor som hade bestämt sig för en sol- och badweekend. Midsommarnatten kom ingen av de två kvigorna hem och de gömde sig för sin husse när han letade dem, på midsommardagen gick kossornas ägare ut och letade efter dem igen och den ena kvigan lät sig övertalas till att komma hem, men den andra lurade sin husse och stack till skogs igen, precis när han trodde att hon skulle följa med. På söndagen, när helgen var slut, bestämde sig även den andra kvigan för att avbryta sin sol- och badsemester och följa med hem igen, även om det krävdes en hel del övertalning. Bilden föreställer henne på väg hem genom skogen, fick tyvärr ingen bild på korna när de är på stranden. Men det gör inget, för det kan alla som har sett reklamfilmen för ett känt svenskt smörmärke med havssalt lätt föreställa sig.

2 kommentarer:

Catta sa...

Vilken underbar midsommartur, den bästa jag någonsin gjort! Midsommartårtan var ju helt klart en höjdare den med...

Lisse sa...

Visst var den! Jag ångrar att jag inte fotade all mat, det hade varit något för bloggen! Tänk er kladdig, knaprig cholkadbotten med len jordgubbsmousse på och färska jordgubbar som garnering så vet ni andra, tack för den svägerska Å! Och varmrätten med potatissaladen med citronvinäger till kycklingen gick inte heller av för hackor!