fredag 1 januari 2010

God fortsättning på 2010

En mycket trevlig nyårskväll firade vi i vår stuga med en massa vuxna, barn och hundar! Traditionsenligt var det i år damernas tur att fixa middagen medan herrarna passade barn och diskade. Nästa år är rollerna ombytta. Den här gången blev nyårsmenyn skagentoast till förrätt, helstekt älginnanlår med vitlöksspäckad rödvinssås, varm sallad och hasselbackspotatis till varmrätt och en krispig chokladmousse med hallon till efterrätt. Vi hade delat upp matlagningen mellan oss det här året, så tyvärr kan jag inte ge er receptet på efterrätten.

Inspirationen till varmrätten hade jag hittat i Icas tidning Buffé, men jag kan aldrig följa ett recept utan att "förbättra" det, så här får ni min version!


Helstekt älginnanlår med dragon-citronmarinad 6-8 pers

1½ kg mört älgött, t.ex. innanlår, entrecote, biff el.dyl.
2 msk torkad dragon
skalet av 2 citroner + saften av ½
1-2 tsk vitpeppar
1 dl olivolja

Lägg köttet i dubbla plastpåsar. Blanda marinaden och häll över köttet. Låt marinera över natten eller i alla fall några timmar.

Sätt ugnen på 125 grader. Lägg det marinerade köttet på ett galler med en folietäckt (om man vill underlätta diskandet) långpanna under. Stek i ugnen ca 1½ timme eller tills köttet är 70 grader i innertemp. Salta rejält på köttet och linda in det i folie och låt vila medan resten av måltiden tillagas.


Vitlöksspäckad rödvinssås
Höj ugnsvärmen till 225 grader.

2 hela vitlökar
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
spadet som samlats i långpannan efter köttstekningen (el. 2 dl vatten)
3 ½ dl rött vin
2 buljongtärningar
½ dl balsamvinäger
2 msk rårörsocker

Dela sönder vitlökarna i klyftor och lägg dem i en ugnsfast form. Låt skalet runt klyftorna vara kvar. Häll över olivoljan över klyftorna. Rosta ca 10 min i ugen. Känn med en provsticka att klyftorna är helt mjuka. Spara överflödig olja från formen till salladen.
Låt svalna lite och kläm ut inkråmet ur vitlöken i en kastrull. Sila över köttspadet och mixa med en stavmixer till en slät massa.
Blanda i övriga ingredienser. Låt koka ihop till drygt hälften av såsen återstår. Om tjockare konsistens på såsen önskas kan man reda av den med ½ tsk maizena utrört med lite vatten.


Recept på hasselbackspotatis har ni här. Vitlöken kan skippas till potatisen när man gör den här såsen...



Varm sallad

300 g färska Haricot verts
300 g körsbärstomater, gärna i olika färger
oljan från vitlöksrostningen
ev. extra olivolja
fetaost
oliver
ruccolasallad

Skölj och dela haricot vertsen på mitten. Halvera tomaterna. Lägg tomater och haricot verts i en ugnsfast form. Häll över oljan från vitlöksrostningen + lite extra olivolja om det ser torrt ut.
Salta och peppra. Rosta i ugen 225 grader ca 10-15 min. Smula över fetaost. Lägg på oliverna och ruccolasalladen. Servera.

Inga kommentarer: