Förutom lite fika satte jag även igång ett brödbak, men det har jag inte hunnit smaka än, så receptet på bröden kommer senare idag om det blev bra.
Mums-Mums ca 50 st
- 10 gelatinblad blötlägges i kallt vatten ca 5 min ta upp och krama ur vattnet när bladen är mjuka
- Koka upp 1½ dl vatten och lös upp de urvridna gelatinbladen i det heta vattnet. Om du använder gelatinpulver löser du det direkt i det kokande vattnet.
- Häll på 1 dl kallt vatten i gelatinblandningen för att få ner temperaturen.
- Blanda gelatinblandningen med 1 äggvita och 5 dl socker.
- Vispa kraftigt, helst med köksmaskin ca 20 min eller till det har bildats en fast vit smet.
- Blanda under tiden smeten vispas 2-3 dl kokosflingor med 1-1½ msk kakao.
- Häll hälften av koksen i botten av en stor långpanna, bred äggsmeten över och strö resterande kokos ovanpå kakan. Ställ svalt att stelna. Skär upp kakan i lagoma rutor. Förvara i kylskåp.
Chokladsnittar ca 60 st
200 g smör eller margarin
2½ dl socker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vanljsocker
1 ägg
Pensling:
1 äggpärlsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ihop alla ingredienser till en smidig deg, gärna i matberedare. Dela degen i 6 delar. Forma dem till till fingertjocka rullar och lägg på smord eller bakplåtspappersklädd plåt. Platta till rullarna lite. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Skär upp rullarna i sneda bitar, ca 2cm breda direkt när du har tagit ut dem från ugnen. Låt kakorna svalna på plåten.
Den supersomriga kakburken är ett loppsfynd, perfekt att ställa fram direkt på bordet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar