måndag 4 januari 2010

Fyllda köttfärsbiffar

Här kommer ytterligare ett förslag på vad man kan göra av julhelgernas rester. Det blir ganska mastiga biffar så det räcker gott och val till 4-5 pers.

Köttfärssmet:
1 dl ströbröd
1 msk potatismjöl
1½ dl vatten, mjölk, grädde, creme fraiche eller en blandning av dessa
1 ägg
1/4 finhackad eller riven gul lök
½-1 msk salt
½ tsk peppar
ca 7oo g köttfärs

Fyllning:
100 g smaksatt färskost, t.ex Philadelphia, creme bonjour el.dyl. Smakrik riven hårdost går också bra
100 g bacon, skinka eller kryddiga korvar

Blanda alla ingredienser till köttfärssmeten utom köttfärsen i en bunke. Låt svälla en stund. Rör ner köttfärsen. Forma ganska stora, tunna biffar på en blöt skärbräda.

Hacka baconet eller korven och blanda med färskosten. Fördela fyllningen på hälften av biffarna. Lägg resten av biffarna på som lock. Tryck till kanterna oredntligt och se till att det inte blir några hål.

Hetta upp margarin i en stekpanna till det är relativt hett. Lägg ner biffarna försiktigt. Sänk värmen till medelhög och nu det svåra: Undvik att pilla eller vända på biffarna innan de är helt färdiga på ena sidan. Vänd försiktigt och stek färdigt andra sidan. Om man rör i biffarna innan de har fått en ganska mörk skorpa på undersidan så kommer de oundvikligen att gå sönder.

Skysås:
När biffarna är färdiga, ta upp dem ur pannan och håll dem varma i uppläggningskarott med lock. Häll ½ l vatten i stekpannan. Vispa ner 2 msk tomatpuré, 1 buljongtärning, salt, peppar i pannan. Rör ihop 2 msk vetemjöl och 4 msk vatten vispa ner i pannan. Låt koka ca 3 min. Droppa i soja till såsen har önskad färg.

Servera med kokt potatis, släng ner frysta broccolibuketter eller brysselkål i potatiskastrullen när 5 min koktid återstår.

Inga kommentarer: