tisdag 5 januari 2010

Rullrån och rånkorgar

Ett  av mina absoluta favoritfikan är rullrån, men jag gör dessa alltför sällan. Egentligen är det väl typiskt julfika, men innan jul väntade jag på att få upp ett il som aldrig kom. Men ikväll kom det stora "rånilet"! För att kunna baka rån behöver man ett rånjärn. Det finns både gammaldags av gjutjärn som man ställer direkt på spisplattan och mer moderna elektriska som fungerar precis som ett vanligt våffeljärn. Jag skulle tro att det gömmer sig ett gammalt rånjärn av gjutjärn hos var och varannan äldre person men bland yngre är det nog mer tunnsått med rånjärnen. Det är faktiskt ett köksredskap som är riktigt kul att äga och som dessutom kan ligga i ett skåp några år mellan användningarna, det tar nämligen väldigt liten plats, platt som det är. Läge att ärva eller att köpa billigt på någon loppis/antikbod alltså!

Hemligheten med rån är det kräver passning och att man får räkna med att få kassera några rån innan man har hittat rätt temperatur på järnet och fått in den rätta snitsen. Det viktigaste när man ska göra rån är därför att se till att man har allting framme innan man börjar grädda. Tänk på att det rinner ut en del fett från järnet när man gräddar - se till att hela tiden torka bort detta, hett fett kan självantända och brinner bra.




Det man behöver är:


  • Bunke med slickepott (för smeten)


  • gaffel att pilla loss de färdiga rånen från järnet med


  • två glas till korgar, "rånpinne" till rullrån (det går att rulla upp dem på en gaffel också)


  • smält smör och pensel att pensla järnet med mellan gräddningarna


  • en välfylld rulle hushållspapper för att torka bort överflödigt fett och smet runt järnet och plattan


  • galler att lägga de färdiga rånen på






Rånkorgar 12-15 st

Perfekt som förstagångsrån, de färdiga rånen blir stadiga och lätthanterliga att forma. Gott att fylla med glass, bär, grädde osv. Kan även formas till strutar.



Blanda:
1 kkp smält smör
1 kkp socker
2 kkp vetemjöl
1 kkp vatten

Lägg ca en msk av smeten i ett smort rånjärn. Grädda på båda sidor till fin färg. Pilla lös rånet med gffel och lägg det över ett upp- och -nervänt glas. Ställ försiktigt ett annat glas över för att forma korgens utsida. Låt svalna tills nästa rån är färdigt. Lägg på galler.




Rullrån ca 15 st

Dessa är sprödare än rånkorgarna och därför en lite större utmaning att forma, men de varma rånen är ganska sega så det är inga större problem att rulla ihop dem.


Blanda:
½ kkp grädde
½ kkp vatten
½ kkp smält smör
1 kkp socker
2 kkp vetemjöl

Grädda ca 1 msk smet åt gången på båda sidorna i smort rånjärn på medelhög värme. Rulla ihop det varma rånet med en rånpinne eller en gaffel. Låt svalna på galler.




Som ni ser lever jag som jag lär, en välfylld rulle med hushållspapper...

3 kommentarer:

Johan sa...

Glöm ej att ta ner eventuella brandvarnare som kan skrämma livet ur barn och deras pappor

Lisse sa...

Ja, men nu vet vi ju att den funkar!

Karin sa...

Tack för rånreceptet, helt enligt gamla mått. Kändes precis som min mamma skulle ha sagt, om hon levat.
Hittade ett gammalt rånjärn idag och sökte på nätet efter recept och hamnade på din blogg. Innan kvällen är till ända ska jag prova att grädda en omgång på vedspisen.Tack än en gång från en annan som bor i den norra delen av landet. :)