Hemligheten med rån är det kräver passning och att man får räkna med att få kassera några rån innan man har hittat rätt temperatur på järnet och fått in den rätta snitsen. Det viktigaste när man ska göra rån är därför att se till att man har allting framme innan man börjar grädda. Tänk på att det rinner ut en del fett från järnet när man gräddar - se till att hela tiden torka bort detta, hett fett kan självantända och brinner bra.
Det man behöver är:
Bunke med slickepott (för smeten)
gaffel att pilla loss de färdiga rånen från järnet med
två glas till korgar, "rånpinne" till rullrån (det går att rulla upp dem på en gaffel också)
smält smör och pensel att pensla järnet med mellan gräddningarna
en välfylld rulle hushållspapper för att torka bort överflödigt fett och smet runt järnet och plattan
galler att lägga de färdiga rånen på
Rånkorgar 12-15 st
Perfekt som förstagångsrån, de färdiga rånen blir stadiga och lätthanterliga att forma. Gott att fylla med glass, bär, grädde osv. Kan även formas till strutar.
Blanda:
1 kkp smält smör
1 kkp socker
2 kkp vetemjöl
1 kkp vatten
Lägg ca en msk av smeten i ett smort rånjärn. Grädda på båda sidor till fin färg. Pilla lös rånet med gffel och lägg det över ett upp- och -nervänt glas. Ställ försiktigt ett annat glas över för att forma korgens utsida. Låt svalna tills nästa rån är färdigt. Lägg på galler.
Rullrån ca 15 st
Dessa är sprödare än rånkorgarna och därför en lite större utmaning att forma, men de varma rånen är ganska sega så det är inga större problem att rulla ihop dem.
Blanda:
½ kkp grädde
½ kkp vatten
½ kkp smält smör
1 kkp socker
2 kkp vetemjöl
Grädda ca 1 msk smet åt gången på båda sidorna i smort rånjärn på medelhög värme. Rulla ihop det varma rånet med en rånpinne eller en gaffel. Låt svalna på galler.
Som ni ser lever jag som jag lär, en välfylld rulle med hushållspapper...
3 kommentarer:
Glöm ej att ta ner eventuella brandvarnare som kan skrämma livet ur barn och deras pappor
Ja, men nu vet vi ju att den funkar!
Tack för rånreceptet, helt enligt gamla mått. Kändes precis som min mamma skulle ha sagt, om hon levat.
Hittade ett gammalt rånjärn idag och sökte på nätet efter recept och hamnade på din blogg. Innan kvällen är till ända ska jag prova att grädda en omgång på vedspisen.Tack än en gång från en annan som bor i den norra delen av landet. :)
Skicka en kommentar