söndag 18 januari 2009

Utemat

Nu är skotersäsongen i gång för fullt, som den uppmärksame bloggläsaren säkert har förstått av de senaste inläggen. Idag var det en tur till en sjö i närheten där det finns en kåta som är öppen för allmänheten. När man tillbringar i stort sett varje lördag-söndag i flera månader utomhus blir man ganska snabbt less på choklad och ostmackor, dessutom blir det en aning enahanda diet i längden. Därför känner man efter ett tag ett behov av omväxling i utflyktskosthållet.


Pannkaka som man steker upp över öppen eld är en klassiker, uppstekt palt likaså. Färdigköpt pytt i panna funkar också bra att steka upp över elden. Om man har tillgång till ett gammaldags våffeljärn och inte åker på en allför lång utflykt är våfflor gräddade över öppen eld en höjdare. Vispa grädden hemma och blanda smeten i en PET-flaska så är tillagningen över elden superenkel. Slobben är en skogshuggarklassiker, den moderna varianten består av en pannkakssmet ihopvispad hemma, sedan gräddar man plättarna över elden. En bit rimmat fläsk att steka till är pricken över i:et. Perfekt för den spontana utflykten, ägg, mjöl och mjölk har man ju oftast hemma, och har man ingen mjölk funkar vatten, allt är nämligen gott när man äter ute. Grillad hamburgare, parisare och falukorv är givetvis aldrig fel. Om man har ett mackjärn för öppen eld är det gott att värma smörgåsar. Pröva att göra varma mackor av ett mörkt bröd.


Vill man vara lite mer avancerad kan man slänga ner ett paket renskav eller en fryst älgstek, tälja skav och steka tillsammans med wokgrönsaker till en god och nyttig vildmarkswok.


Dagens rätt blev souvas, en samisk specialitet som består av lättrökt renkött som skärs till skav. Vi hade färdigköpt souvasskav idag. Vi stekte souvasen i litet margarin, saltade lätt och lade det med isbergssallad och hackad lök samt en klick orientdressing på toppen i ett mjukt tunnbröd som vi rullade ihop till en klämma. Supergott!


Vissa matrester funkar också bra att värma över öppen eld, t.ex. olika rispytter som Paella eller Nasi goreng, wok där alla ingredienser är blandade (wok lagas/lagades för övrigt över öppen eld i de länder där man äter det).



Det man behöver i redskapsväg för att laga mat utomhus är en utestekpanna eller en Murrikka, finns i alla friluftsbutiker, en gaffel och en metallstekspade underlättar också. Glöm inte att ta med nödvändiga tillbehör som margarin att steka i, sylt, salt och peppar, beroende på vad ni ska äta förstås. Sedan underlättar det att ha ett transportmedel, till exempel en skoter för att orka transportera all mat, och det är inget skämt, det är ett av mina viktigaste argument för att köra skoter istället för att vandra eller åka skidor. Jag älskar att åka skidor om vi bara ska några kilometer så där, men någon måste köra skoter så att vi får med oss all mat...

Det gäller att se trendig ut när man kör skoter...

Inga kommentarer: