Bröd som har möglat ska man alltid kasta, mögelmycelet sprider sig genom hela brödet väldigt lätt.
Ost kan man äta om man bara skär bort synligt mögel med någon cm marginal. Samma med sylt.
Frukt, grönsaker och rotsaker kan också ätas bara man skär bort det dåliga. Många rotsaker och frukter blir svarta och tråkiga i snittytan, det är luftens syre som har reagerat med c-vitaminet i frukten, det kan man bara skära bort. Riktigt lång hållbarhet på grönsaker som består av många lager med blad, t.ex. vitkål, purjo. salladshuvuden o.dyl. får man om man istället för att dela grönsaken rakt av med en kniv istället plockar blad för blad från huvudet. Då får man ju ingen snittyta i den delen som man vill behålla och då kan ett vitkålshuvud hålla flera månader i svalen. Om man vill förvara grönsaker i plast ska man göra ett rejält hål i plasten så att det blir luftcirkulation runt frukten eller grönsaken, då förlänger man också hållbarheten med flera veckor. Grönsaker och frukter som har börjat skrumpna är fullt ätliga, gör paj av frukten och sätt grönsaker och rotfrukter i grytor eller i köttfärssåsen. Ofta har lite skrumpen frukt och rotsaker en sötare och godare smak.
Mejeriprodukter avslöjar man med lukt, smak och syn, är det inga synliga klumpar, dålig lukt eller konstig smak så är det helt okej att äta. Samma med ägg, de är hållbara i minst en månad efter bäst före, den gäller nämligen vid förvaring i rustemperatur. Ruttna ägg missar man inte heller.
Något som man däremot bör vara försiktig med är charkvaror som köttfärs, korv, skinka m.m. Livsmedelsverkets tester har nämligen många gånger visat på höga bakteriehalter redan några dagar före bäst före-dagen. Oftast beror det på att affärerna har för hög temperaur i sina kyldiskar. Korvar och andra charkuterier blir slemmiga på ytan och får en annorlunda doft när de blir dåliga.
Den här vitkålen hittade jag i min grönsakslåda idag. Vem vill äta den?
Samma kål, det enda jag har gjort är att skära om snittytorna ½ cm och att fimpa den delen av stocken som stack ut. Helt okej att äta!
1 kommentar:
Nu drog du igång mig... Jag skrev ett inlägg på samma tema, inspirerad av dig... ;-)
Skicka en kommentar