tisdag 20 januari 2009

Gammal mat

Det har varit en del skriverier under hösten om att upp till 25% av all mat som kastas hade varit fullt ätlig och alltså kastas i onödan. Det här är givetvis ett problem både för privatekonomin, vi skulle kunna ha 25% mer pengar att köpa roliga saker för istället för mat och givetvis för miljön (som i och för sig inte mår bättre om vi istället köper något annat för pengarna). Jag försöker tänka på att inte kasta mat i onödan, det gäller bara att ha lite kunskap så att man vet vad som kan användas och vad som inte kan det.

Bröd som har möglat ska man alltid kasta, mögelmycelet sprider sig genom hela brödet väldigt lätt.

Ost kan man äta om man bara skär bort synligt mögel med någon cm marginal. Samma med sylt.


Frukt, grönsaker och rotsaker kan också ätas bara man skär bort det dåliga. Många rotsaker och frukter blir svarta och tråkiga i snittytan, det är luftens syre som har reagerat med c-vitaminet i frukten, det kan man bara skära bort. Riktigt lång hållbarhet på grönsaker som består av många lager med blad, t.ex. vitkål, purjo. salladshuvuden o.dyl. får man om man istället för att dela grönsaken rakt av med en kniv istället plockar blad för blad från huvudet. Då får man ju ingen snittyta i den delen som man vill behålla och då kan ett vitkålshuvud hålla flera månader i svalen. Om man vill förvara grönsaker i plast ska man göra ett rejält hål i plasten så att det blir luftcirkulation runt frukten eller grönsaken, då förlänger man också hållbarheten med flera veckor. Grönsaker och frukter som har börjat skrumpna är fullt ätliga, gör paj av frukten och sätt grönsaker och rotfrukter i grytor eller i köttfärssåsen. Ofta har lite skrumpen frukt och rotsaker en sötare och godare smak.

Mejeriprodukter avslöjar man med lukt, smak och syn, är det inga synliga klumpar, dålig lukt eller konstig smak så är det helt okej att äta. Samma med ägg, de är hållbara i minst en månad efter bäst före, den gäller nämligen vid förvaring i rustemperatur. Ruttna ägg missar man inte heller.


Något som man däremot bör vara försiktig med är charkvaror som köttfärs, korv, skinka m.m. Livsmedelsverkets tester har nämligen många gånger visat på höga bakteriehalter redan några dagar före bäst före-dagen. Oftast beror det på att affärerna har för hög temperaur i sina kyldiskar. Korvar och andra charkuterier blir slemmiga på ytan och får en annorlunda doft när de blir dåliga.




Den här vitkålen hittade jag i min grönsakslåda idag. Vem vill äta den?

Samma kål, det enda jag har gjort är att skära om snittytorna ½ cm och att fimpa den delen av stocken som stack ut. Helt okej att äta!

1 kommentar:

Maud/En bok om dagen sa...

Nu drog du igång mig... Jag skrev ett inlägg på samma tema, inspirerad av dig... ;-)