måndag 1 november 2010

Svampgryta (med kött ;-) 4 port

Resterna efter dagens middag... Inte mycket, alltså ett gott betyg ;-)


Snabbt men matigt var ledorden när det var middagsdags idag. En förpackning färdigskurna grytbitar av innanlår, några champinjoner från frysen och ett öppnat gräddpaket blev till en supersnabb och söndagsfestlig köttgryta. Skulle passa lika till fredagsmys för den delen... Hemligheten med smaken på den här grytan är svampen. Använd djupfrysta eller färska champinjoner, skippa dem på burk till den här rätten.

500 g lövbiff eller grytbitar av innanlår, biff, entrecote eller annat mört kött
2-3 msk sojasås
250 g frysta champinjoner
1 msk margarin
2-3 msk vetemjöl
ev. 2 dl vatten
1 dl grädde (fetthalt efter samvete)
½ purjolök
salt, peppar

Strimla lövbiffen. Blanda köttet med sojan i en bunke eller plastpåse. Låt marinera så länge du hinner, 3 min eller 3 timmar...
Fräs köttet och svampen i margarinet. Strö över vetemjölet och rör om. Om köttet avger mycket vätska , tillsätt grädden och låt puttra på svag värme minst 15 min. Om vätskan kokat in, späd med vatten och grädde.
(Om du har tid blir grytan bara godare av puttra länge på spisen, ju längre koktid desto mörare kött och mustigare smak, men med mört kött räcker 15 minuter.)
Tillsätt purjolök när ca 5 min koktid återstår. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris eller potatis.

Inga kommentarer: