tisdag 2 november 2010

Åskmolnskakor

Precis som åskmoln, mörka på undersidan och vita och fluffiga upptill är de här kakorna. Möra, sega och frasiga på en och samma gång, varför har jag inte kommit på detta tidigare? Ni måste bara testa!!!


Chokladbotten:
100g smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
½ tsk bakpulver
2 3/4 dl vetemjöl

Marängfluff:
1 äggvita
1 dl socker

Kör alla ingredienser till chokladbottnarna i matberedare till en sammanhållen klump. Om degen är smulig trots att du blandat ordentligt, kör ner en liten smörklick extra.

Ta upp degen på bakbord, rulla den till en rulle som du delar i 20 bitar. Platta ut degebitarna till runda platta kakor på en bakpappersklädd plåt. Kakorna ska inte flyta ut, så en sats kakor ryms på en plåt.

 Åskmolnkaka före gräddning!

Vispa äggvitan till hårt skum med elvisp. Vänd försiktigt ner socker. Klicka ut marängsmet på chokladkakorna. Grädda i 175 grader ca 10-15 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.

2 kommentarer:

Lisse sa...

Pimmi sa...
Vad goda dina kakor här nedan såg ut, hoppas verkligen att jag kan testa baka dem någon gång, med det där med maräng lät riktigt avancerat.
Kram Emma

2 november 2010 22:22

Lisse sa...
Det är inte avanerat, det gäller bara att ha en ren och torr bunke och rena vispar, då är det hur enkelt som helst att vispa maräng. Om det däremot finns en enda drope fett eller vatten på redskapen är det omöjligt att vispa en fluffig maräng.

Kicki O sa...

Mina blev ganska mörka upptill också... Skulle nog inte haft dem i ugnen så länge... Eller lägre värme?

Det blev marängsmet över så det blev 6 marängbonusar efteråt!