söndag 21 november 2010

Italiensk kycklinggryta drygt 2 port

Till och med sambon tyckte om den här improviserade kycklinggrytan. Lilasyster tuggade glatt, storasyster slevade i sig riset, smakade en tugga av kycklingen under tystnad. På min anmodan smakade hon även såsen. -Är det vitlök i den här? Frågade hon. Sen lade hon ner gaffeln med kommentaren "Starkt" och gick från bordet...

Hur som helst är det här en guldrätt att göra när kyl och frys är nästan tomma. Jag hittade en halv burk krossade tomater i frysen tillsammans med en öppnad påse kycklingfiléer och en påse isiga frysta champinjoner. Riktig restmat alltså. Det som är bra med en sådan här maträtt är att det blir Jesuseffekt, man kan få liten mängd huvudråvara att räcka till många. Om jag hade ökat på med en större lök och en hel purjo, en hel påse/burk svamp och en oöppnad förpackning krossade tomater och några rivna morötter som tillbehör hade de två stackars kycklingfileérna gott och väl  räckt till 4 portioner (om än kanske inte 4 hungriga personer).

2 kycklingfiléer
salt och svartpeppar
1 liten lök
10 cm purjolök
1/3 påse frysta eller 1 liten burk konserverade champinjoner
1 msk olivolja
½ tetra krossade tomater
1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
1-2 dl vatten
1 hackad vitlöksklyfta
1 lagerblad
½ tsk timjan
1 tsk oregano

Skär kycklingfiléerna 2x2 cm bitar. Strimla lök och purjolök.
Bryn kycklingen i margarinet, salta och peppra. Sänk värmen och fräs lök, purjo och svamp några minuter eller tills vätskan har kokat ur svampen.
Tillsätt krossade tomater, buljong och späd med vatten till önskad konsistens. Tillsätt övriga kryddor och låt det hela puttra så länge som möjligt men åtminstone 10 minuter, gärna 20-30, smakerna kommer bara mer till sin rätt.

Servera med kokt ris eller pasta och ringla lite god olivolja över hela anrättningen på tallriken.

Inga kommentarer: