torsdag 18 februari 2010

Matallergier

Att få besök av matallergiker kan kännas jobbigt för den som inte är allergiker själv. Vad kan man bjuda på och vad är egentligen glutenallergikern allergisk mot? Och kan en laktosintolerant äta småkakor bakade med smör? Jag ska försöka reda ut begreppen lite och ge lite bjudtips.

Laktosintolerans- extremt sällsynt hos barn, brukar uppträda i tonåren eller senare. Innebär att man inte kan bryta ner mjölksocker. Känsligheten för laktos vairerar bland de laktosintoleranta, många laktosintoleranta tål en liten mängd mjölk, t.ex. i en sockerkaka, andra tål nästan ingen laktos alls. Helfet grädde, smör, ost och margarin i små mängder går ofta bra att äta för laktosintoleranta. I ost och smör har den mesta laktosen redan ätits upp av mölksyrabakterier under lagringen. När grädden skiljs från mjölken stannar den mesta laktosen kvar i mjölken och därför innehåller grädde mindre laktos än mjölk. Bra laktosfria alternativ finns. Valios produkter brukar vara populärast hos laktosintoleranta.

Mjölkallergi -vanligast hos små barn men växer oftast bort/övergår i laktosintolerans med åren. Mjölkallergiska är allergiska mot proteiner i komjölk och tål därför inte den minsta uns av mjölk i maten. Här gäller det att läsa innehållsförteckningarna noga. Allt som innehåller skummjölk, mjölkpulver, mölkprotein, ost osv. går bort. Laktosfritt duger inte heller eftersom det består av mjölk.

Glutenintolernas - allergi mot proteinet gluten som finns i vete (även dinkel), råg och korn. Diagnostiseras med blodprov och biopsi av läkare. Havre, majs och ris är sädesslag som inte innehåller gluten. Glutenintoleranta måste avhålla sig helt från gluten även om de inte får symptom av en liten mängd. Tarmen tar nämligen skada av minsta lilla smula gluten. Havre måste därför vara odlad med ett säkerhetsavstånd från andra sädesslag och tillredas i särskilda kvarnar där inga andra sädesslag mals för att kunna kallas glutenfri. Läs innehållsförteckningar, se upp med godis!

Den här symbolen finns på produkter som är fria från gluten.


Sojaallergi- Allergi mot proteiner i sojabönan. Lurig allergi, här gäller det också att lusläsa innehållsförteckningar efter alla ingredienser som innehåller ordet soja i någon form. Se upp med alla fabrikstillverkade livsmedel, sojaprodukter finns där man minst anar!

Vad kan man då bjuda allergiker på?
  • Mitt bästa tips är att fråga den allergiska vad den kan äta.
  • Mat är lättare att anpassa än fika, rent kött, potatis (t.ex. klyft- eller hassbacks-) och skysås är bra som bas. Använd ev. mjölkfritt margarin eller olja till stekning. Red sås med maizena.
  • Kokostoppar, drömrulltårta, mums-mums-kakor, kokosbollar utan kexbotten, chokladbollar bakade av glutenfritt havregryn, PRK-kakor är exempel på fikabröd utan gluten och som enkelt kan göras mjölkfritt.
  • Fruktsallad funkar bra både som alternativ till fikabröd och som dessert 
För den som vill veta mer om olika födoämnesallergier kan ni kolla in Astma och allergiförbundets sida.

2 kommentarer:

Ingela sa...

Känner igen allergieländet då pappa var både sojaprotein och mjölkproteinallergiker. Det var inte lätt att hitta saker som passade och som du säger lusläsa innehållsförteckningar...

Maud/En bok om dagen sa...

Vasslepulver är en fuling - många vet inte att vassle har med mjölk att göra, vilket kanske inte är så konstigt.
Bra tipslista!