Köttfärssmet:
500 g köttfärs
½ finhackad gul lök
1 dl ströbröd (för glutenfritt skippa ströbröd och ta en extra matsked potatismjöl)
1 msk potatismjöl
1 ägg (kan uteslutas)
1 dl mjölk eller vatten
2 tsk salt
½ tsk peppar
Fyllning:
200 g fetaost
2 msk hackade soltorkade tomater
½ pkt bacon
Pensling:
1 msk olja
1 msk soja
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till köttfärssmeten utom färsen i en bunke. Låt svälla några minuter. Blanda ner färsen. Forma en limpa i en smord ugnsfast form med våta händer. Gör en skåra längs efter limpan.
Smula fetaosten och blanda den med tomaterna och strimlad bacon. Fördela fyllningen i limpan och tryck ihop köttfärsen runt fyllningen. Rör ihop olja och soja och pensla limpan. Grädda i 30 minuter. Ta ut och pensla på mer sojablandning efter halva tiden. Häll på 1½ dl vatten i formen på samma gång.
Gräddsås:
Ta ut den färdigstekta köttfärslimpan ur ugnen, sila ner skyn i en kastrull. täck köttfärslimpan med folie och låt vila medan du gör såsen.
Vispa ihop 2 msk vetemjöl eller maizena med ½ dl vatten. Vispa ner i skyn och låt koka upp. Späd med 1 dl grädde och soja till önskad färg. Låt koka ca 5 minuter, smaka av och salta och åeppra om det behövs. För mjölkfri sås, använd havre- eller sojagrädde, för laktosfritt, välj laktosfri grädde.
Överbliven köttfärslimpa i tunna skivor är ett jättegott pålägg på kvällsmackan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar