lördag 27 februari 2010

Emma Hartes hemlighet av Barbara Taylor Bradford



Den här boken fick jag till julklapp av en av svägerskorna. Jag tänkte att det skulle vara en lämplig bok att läsa på BB, därför kastade jag mig inte över den på en gång som  jag brukar göra när jag får böcker. På BB gick det inte att fokusera tankarna på någon bok trots att det var många långa sysslolösa timmar att fördriva. Sedan vi kom hem med lillasyster har min lästid varit ytterst begränsad men nu är den läst och det var en ganska trivsam upplevelse.

Boken är fjärde delen i en släktkrönika om familjen Harte. Jag har inte läst de tidigare tre delarna men det gick bra att hänga med i svängarna ändå, både för att historien bär sig själv och för att författarinnan är duktig på att ge återblickar när det behövs. Det här är dock bokens svaghet, den har ganska långa transportsträckor, många "oväsentliga" sidospår och det tar ca sjuttio sidor in i boken innan den kommer igång, vilket jag tycker är alldeles för långt. Att det är många personer att hålla reda på, dessutom med komplicerade släktförhållanden kan också vara líte jobbigt emellanåt.

Boken handlar om Evan, en ung kvinna som på farmoderns dödsbädd får rådet att söka upp Emma Harte i London. Hon lyder rådet, får jobb på familjen Hartes varuhus och lär på så sätt känna familjen Harte. Det visar sig att Emma Harte och Evans farmor har känt varandra under kriget och att de har en hemlighet tillsammans.

Den här boken känns som en blandning av de gamla klassiska tv-såporna Dallas och Varuhuset. En ägarfamilj där alla är vackra, framgångsrika och lyckliga driver ett framgångsrikt företagsimperium. De har supertrevliga familjesammnkomster på släktgården i Yorkshire, alla ställer upp för familjen och de är helt enkelt perfekta. Det finns ett svart får i familjen men han oskadliggörs lätt och världen är åter problemfri. Det känns ganska befriande att läsa om lyckliga människor, det är alltför sällsynt i böckernas värld, samtidigt som det är lite provocerande att alla är så in i bomben perfekta.

Jag fick en bok till i serien som jag ska läsa och jag kommer säkert att läsa fler i framtiden om jag skulle snubbla över dem på loppis eller så för det här är skön läsning för kalla vinterdagar eller för hängmattan på semestern.

2 kommentarer:

Fia sa...

Du kan ju annars köpa hem tv-serien, den är i tre delar och heter Inte för vinnings skull, Håll drömmen vid liv och Endast det bästa. Senast såg jag den på Hemmakväll, om ni har den kejdan där du bor. Den kan jag varmt rekommendera!

Lisse sa...

Tack för tipset! Det ska jag göra nästa gång jag jag är ensam hemma (tror inte att det är sambons smak...)