onsdag 25 november 2009

Farinlimpor 6 st

Receptet till de här supergoda, mustiga och lättbakade limporna är min svägerskas. Hon har publicerat det här receptet på sin blogg Grannässlätten för ungefär en månad sen, men det är så bra att jag tar mig friheten att lägga ut det även här på min blogg. Om man använder jäst för söta degar räcker 1½ timmes jästid och bröden blir lite mer porösa än med vanlig jäst.


1 l fingervarmt vatten

2 pkt jäst

2 ägg

1 tsk salt

1 pkt farinsocker

brödkryddor

1 påse rågsikt

vetemjöl till utbakning


Lös jästen i vattnet. Blanda ner ägg, salt, farinsocker och kryddor i degvätskan. Tillsätt rågsikten lite i taget till en ganska fast deg. Tänk på att rågsikt ger en mycket kladdigare deg än vetemjöl, så tänk inte att degen ska bli kladdfri. Arbeta degen i maskin till den är smidig.


Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda och dela den i 6 lika stora delar. Platta ut varje del till en platta som du sedan rullar ihop till en limpa. Lägg glest på plåtar. Pensla mellan limporna med smält/flytande margarin så jäser de inte ihop. Låt jäsa under bakduk 1½-2 timmar.


Grädda i 200 grader på nedersta falsen 25-30 min. Pensla de färdiggräddade limporna med vatten och låt svalna under bakduk på galler.


Inga kommentarer: