söndag 4 oktober 2009

Solrosbröd 16 st



De här bröden är perfekta för den som vill äta fiberrikt men som inte tycker om grovt bröd. Hemligheten heter PO-fiber, det är en produkt som man hittar på den glutenfria hyllan i mataffärerna, men det fungerar utmärkt att blanda även i mat och degar som innehåller mjöl. PO-fiber är helt vitt och har ungefär samma konsistens som vetemjöl men ger ändå ett väldigt bra fibertillskott dessutom gör det bröden saftiga och hållbara.




1 pkt jäst

2 msk flytande margarin eller 25 g rumsvarmt margarin i klickar

5 dl fingervarmt vatten
2 msk sirap

2 tsk salt
3/4 dl solroskärnor

½ dl PO-fiber

2 dl havregryn

12-14 dl vetemjöl




Smula jäst och margarin i en bunke. Häll på vattnet och rör tills jästen löses. Det gör inget om det är smörklumpar kvar. Tillsätt övriga ingredienser utom mjölet, rör om. Tillsätt vetemjölet lite i taget till degen släpper bunkens kanter.


Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa 30 min under bakduk. Baka ut degen till 16 runda bullar. Lägg glest på smorda eller bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 20 min till. Grädda 10 min mitt i ugnen tills de har fin färg på över och undersidan och känns lätta. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: