söndag 11 oktober 2009

Köttbullar i champinjonsås 4 port

En variant av köttbullar med pasta är det här. Svampen gör att man inte behöver lika mycket köttbullar per person vilket är bra både för klimatet och för plånboken. Dessutom är det väl aldrig fel med lite omväxling här i livet. Jag ger recept på hemmagjorda köttbullar, men om man inte ids laga köttbullar från grunden kan det här vara ett sätt att piffa upp färdigköpta köttbullar.

400 köttfärs
½ finhackad gul lök
1 dl ströbröd
3 msk potatismjöl
1 ägg
2 dl mjölk el vatten, gärna bubbelvatten
1½ tsk salt
peppar
Smör eller margarin att steka i.


Blanda allt utom färsen i en bunke, låt svälla några minuter. Arbeta in färsen till en smidig smet, men arbeta inte mer än nödvändigt. Forma till köttbullar och bryn i margarin eller smör i omgångar så att köttbullarna får fin färg och håller ihop. De behöver inte bli genomstekta. Ta upp köttbullarna och fräs:

1 burk konsererade champinjoner eller ½ l färska till de har fin färg och vätskan har kokat in. Salta och peppra. Tillsätt 1 skivad rödlök och låt fräsa med svampen någon minut. Tillsätt 2 dl vatten, 1 buljongtärning och 1 burk lätt creme fraiche samt 2 msk senap. Koka upp och lägg ner köttbullarna i såsen. Använder du färdiga köttbullar lägger du ner dem nu direkt från förpackningen. Låt köttbullarna puttra i svampsåsen tills de är genomkokta. Servera med pasta eller potatis och en god sallad.

Inga kommentarer: