fredag 23 oktober 2009

Karamellskorna av Joanne Harris


Det är ganska länge sedan jag läste ut den här boken, men eftersom vi skulle diskutera den på vår bokcirkel så har jag inte velat skriva om den förrän nu. Det här var en bra bok att läsa i en bokcirkel för det visade sig att det fanns en hel del i handlingen att diskutera.


Boken är uppföljaren till Chokolat som blev en biovältare när den kom. Jag hade inte läst boken Chokolat utan bara sett filmen då, när den var som mest i ropet och det var ett misstag. Dels verkar det finnas mycket i boken Chokolat som inte framgick i filmen men som r viktigt för uppföljaren och dels så var det ju dessutom ganska många år sen filmen gjordes, så jag kom ihåg den väldigt fragmentariskt. Karamellskorna bygger dirket på boken, så läs gärna boken Chokolat ganska tätt inpå Karamellskorna så tror jag att man får mest utbyte av Karamellskorna.


I boken får man träffa Vianne och Anouk igen, några år senare. De driver ett chokolateri i Paris, men helt utan den magi som deras förra chokolateri hade. Vianne har bestämt sig för att bli vanlig och inte sticka ut mer, hon klär sig trist, dejtar en trist men trygg man och driver ett trist chokolateri. En dag kommer Suzie in i deras liv och precis allt förändras.


Det här är en trivsam bok som behöver läsas långsamt med eftertanke. Men den är samtidigt helt förtollande magisk. Lite förvirrat blir det ibland eftersom berättarperspektivet växlar mellan Vianne, Suzie och Anouk och det är inte alltid tydligt vem det är som är berättare. Men en i bokcirkeln hade upptäckt att de olika personerna hade olika symboler i början av kapitlen beroende på vem som berättade, så om man är uppmärksam på det så går det säkert lättare. Det här är ingen riktigt lättillgänglig bok, men om man orkar ta sig igenom den så får man lön för mödan genom en helt fantastisk historia!

Inga kommentarer: