tisdag 13 oktober 2009

Enkel limpa 4 st

Det här blir fyra rejäla limpor eller sex stycken om man vill ha dem lite mindre i formatet. Om man har tillgång till assistent eller någon annan degblandare är det smidigt att göra en stor laddning bröd när man ändå håller på. Det som tar tid när man bakar limpor är jäsningen och den är ju lika lång oavsett om man bakar en eller sex limpor. Om man inte har någon maskin skulle jag råda att göra halv sats, det är tungt att arbeta en deg på en liter degvätska för hand (men bra armträning i och för sig).




2 pkt jäst (gärna den för söta degar)


5 dl mjölk


5 dl vatten


50 g margarin i klickar


1 ½ msk salt


1 dl farinsocker


1 påse malda brödkryddor (eller 3 msk anis och fänkål)


½ påse rågsikt


knappt ½ påse vetemjöl


1 msk sirap+1 msk vatten till pensling



Smula jästen i en degbunke. Värm vatten och mjölk till fingertemperatur. Häll degspadet över jästen och blanda tills jästen löst sig i vätskan. Tillsätt margarinet i klickar, salt, farinsocker och kryddorna. Starta maskinen och tillsätt rågsikten under omrörning. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills degen håller ihop och släpper degbunkens kanter. Det är inte säkert att allt mjöl behövs men om mjölet är väldigt färskt kan istället mer vetemjöl behöva tillsättas. Låt jäsa under bakduk i bunken ca 40 min. Om det vill jäsa över kan man köra något varv med maskinen så att degen sjunker ihop lite eller om man gör degen för hand, "boxa" några gånger med knuten näve i degen så sjunker den ihop.


Sätt ugnen på 200 grader. Kör runt degen i maskinen några varv och häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen till den blir smidig. Dela upp degen i lika många delar som du vill ha limpor. Platta ut varje degbit med handen och rulla sedan ihop den till en rulle. Detta utbaknngssätt ger högre limpor. Lägg limporna med skarven neråt i en smord långpanna. Det ryms fyra limpor i en långpanna. Låt jäsa 30-40 min under bakduk. Rör ihop sirap och vatten och pensla limporna med blandningen. Grädda ca 35 min långt ner i ugnen. Låt svalna på galler under bakduk.


3 kommentarer:

Maud/En bok om dagen sa...

Kanske man skulle baka limpor i helgen. De står högt i kurs här hemma just nu, och när tjejerna äter limpa går det åt fort...

Anonym sa...

Jag gjorde dina limpor men tog de två och två för jag ville inte att de skulle jäsa ihop, herregud så fina de blev! Tack ska du ha!

Kicki O

Lisse sa...

Kul om de lyckades!