fredag 23 oktober 2009

GI-bröd 4 limpor

Hela frön och speciellt linfrön har den egenskapen att de hjälper till att hålla blodsockret på en jämn nivå i blodet = lågt GI. Linfrön kan till och med sänka GI-värdet på en maträtt. Även PO-fiber gör att blodsockret höjs långsammare. Därför kan man nog kalla de här limporna för GI-bröd trots att de innehåller ganska ljusa mjölsorter. Det blir ganska bra fiberhalt också tack vare linfröna och PO-fibern. Linfrön innehåller lösliga fiber, det innebär att de blir mat åt våra tarmbakterier i tjocktarmen, bakterier som bland annat tillverkar vitamin K åt våra kroppar. Vitamin K är bl.a. bra för blodets förmåga att koagulera. Sirapen är bara där som jästnäring, det blir inte mycket sötma kvar i bröden efter jäsningen. Det var dagens lektion i näringslära, nu till receptet!

Jag hann lägga bröden i frysen innan jag kom ihåg att jag skulle ha fotat dem, men foto kommer!

1 pkt jäst för söta degar
50 g margarin i klickar
1 l vatten 37 grader
3/4 dl sirap
1½ msk salt
3/4 dl krossat linfrö
3/4 dl solroskärnor
1 dl PO-fiber
1 l rågsilt
ca 12-15 dl vetemjöl

Smula jäst och klicka ner margarin i en bunke. Häll på fingervarmt vatten och rör så att jästen löser sig. Det gör inget om det flyter omkring margarinklumpar. Tillsätt sirap, salt, linfrö, solroskärnor, PO-fiber och rågsikt. Arbeta degen i maskin, om du måste göra degen utan maskin, gör halv sats åt gången. Tillsätt vetemjölet i omgångar till degen släpper bunkens kanter. Du kan behöva mer mjöl än den angivna men det kan också hända att du inte behöver använda allt mjöl. Låt jäsa 1 timme under bakduk.

Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop degen och dela den i 4-6 delar beroende på hur stora limpor du vill ha. Platta till varje degbit till en platta som du sedan rullar ihop til en limpformad rulle. Lägg på smord eller bakplåtspappersklädd plåt med skarven neråt.

Låt limporna jäsa 30-40 min under bakduk. Pensla limporna med vatten och strö på havregryn, rågflingor eller musli.

Grädda ca 30 min längst ner i ugnen. Låt svalna på galler, med bakduk om du vil ha mjuk skorpa, utan bakduk om du vill ha knaprig skorpa på dina bröd.

Inga kommentarer: