söndag 19 september 2010

Lasagne till hela familjen 3-4 vuxna och ca 4 bebisportioner

Poängen är att man lagar lasagne till hela familjen men väntar med salt och buljongtärning tills såserna är helt färdiga. Ta av till bebisen och salta sedan. Med snabbmakaroner istället för lasagneplattor blir lasagnen lättare att äta, och från 8 månader kan barnen börja försöka pilla i sig makaronerna på egen hand. För mindre bebisar mixar man alltihop till sådan konistens att barnet kan äta det. Späd ev med lite vatten när du mixar.

2 dl snabbmakaroner kokas enl förpackningen.
Lasagneplattor till resteten av familjen

Köttfärssås:

500g köttfärs
1 gul lök
1-2 rivna morötter
1 vitlöksklyfta
1 msk margarin
1 pkt krossade tomater
2 dl vatten
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 tsk timjan
peppar
2-3 dl vatten
1 köttbuljongtärning
salt

Fräs grönsaker och köttfärs på låg värme (bebismagar mår inte bra av brynt mat) i margarinet. Häll på krossade tomate och 2 dl vatten. Krydda med allt utom saltet. Låt puttra under lock ca 10-15 minn. Ta av ca 1½ dl köttfärssås till bebisportionerna. Tillsätt mer vatten och buljongtärning (lasagneplattorna behöver mer vätska än makaronerna). Koka upp. Smaka av och salta/krydda mer om det behövs.


Ostsås

1 l mjölk
1 dl vetemjöl
vitpeppar
200-300 g ost
salt

Vispa ihop mjölk, mjöl och peppar i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt puttra 3-5 min. Tillsätt osten. Ta av 1 dl sås till bebisportionen. Smaka av och sala familjens sås.

Varva köttfärssås, lasagneplattor och ostsås i en smord ugnsfast form till familjen Grädda i 225 grader ca 30-35 min eller tills lasagneplattorna är mjuka. Täck med ett bakplåtspapper om lasagnen blir för mörk för fort.

Till bebisen:
Blanda makaroner, köttfärssås och ostsås i en skål. Låt svalna. Mixa ev. Dela upp i portionsformar och frys in det som inte går åt samma dag.

1 kommentar:

Anonym sa...

Salt i bebismat?