fredag 7 maj 2010

Döttrarnas rike av Yang Erche Namu och Christine Matheieu

Den här boken hittade jag i jobbets pocketbytarhylla. Det är en superidé som borde finnas i alla fikarum. Den som har läst en bok tar helt enkelt med den till jobbet och ställer in den i hyllan och den som vill läsa en bok lånar helt enkelt en från samma hylla. Samma system finns för övrigt även i  byagården där vi har vår stuga.

Döttrarnas rike är en biografi om den kinesiska sångerskan Namu. Hon tillhör den kinesiska minoritetsstammen Mosofolket. Ett isolerat samhälle precis vid Himalya i södra Kina. Det som är ovanligt med Mosofolket är att de lever i ett matriarkaliskt samhälle. Det är kvinnorna som för släkten vidare, som äger gården och som sköter jordbruket. Man ingår inte äktenskap utan alla vuxna kvinnor är fria att ha en elller flera män, för en natt eller för ett längre tag, helt utan förpliktelser från något håll. Begreppet far finns inte hos Mosofolket och det är helt oväsentligt vem som är far till barnen som föds. Istället är det en äldre kvinna som styr över en gård. Där bor systrar, döttar, systerdöttrar och barnbarn till den styrande kvinnan. Sönerna förväntas sova hos kvinnorna som de uppvaktar men om de inte har någon kvinna för natten får de bo i förrådet. Könsrollerna är strikt uppdelade. Männen sköter boskapen på bergssluttningar och sköter all handel och allt som har med religion att göra. Kvinnorna sköter om jordbruket och allt som har med gården att göra.

Namu är en flicka som inte vill följa Mosotraditionen och bli kvar på gården i resten av sitt liv. Hon deltar i en sångtävling som för henne ända till Beijing. Den resan ger blodad tand för den stora världen och leder till att hon lämnar sin by och börjar på musikkonservatoriet i Shanghai för att sedan bli en världsberömd sångerska. Den här boken slutar dock när hon har två år kvar vid konservatioriet.

Det här är en ganska lättläst bok om en världsunik kultur och om en flicka som vågar bryta mot konventionerna och gå sin egen väg. En intressant och lärorik bok som ger en del tankar om vårt eget samhälle.

Inga kommentarer: