fredag 12 mars 2010

Solgul räkgryta



Den här grytan är väldigt god vegetarisk, men om man inte vill äta veg så kan man slänga ner någon deciliter färdigskalade frysta räkor på slutet. Låt inte räkorna koka, då blir de sega.

Gurkmeja är den krydda som ger curry dess gula färg. Den smakar nästan ingenting därför kan man utesluta den och få en blekare gryta. Om man utesluter gurkmejan kommer man troligtvis att uppleva currysmaken svagare, det beror på att vi äter även med ögonen så en starkt gul maträtt gör att vi förväntar oss en stark currysmak. Därmed tycker vi oss även känna det. Testa att äta en påse med blandade hallon- och lakritsbåtar i en mörk bil, det är närapå omöjligt att känna skillnaden mellan smakerna då även om man upplever den som solklar när man ser vilken båt man sätter i sig.

Nu till receptet. Detta räcker till ca 4 pers.

2 stora morötter
1-2 fänkålar
½ kålrot
1 msk olja
1 tsk curry
2 tsk gurkmeja
4 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 dl grädde (välj fetthalt efter tillfälle)
1 msk vetemöl
1 dl fryst spenat
1 krm peppar
pressad citron (ca 1 tsk)
2-3 dl skalade räkor

Skala kålroten och morötterna, skiva moroten i slantar och tärna kålroten i cm-stora kuber. Halvera fänkålen och skiva i ½ cm breda skivor.

Fräs rotsakerna i oljan tillsammans med curry och gurkmeja. Späd med vattnet och buljongtärningen. Låt koka 3-4 minuter. Blanda grädden med vetemjölet till en klimpfri redning och rör ner i grytan. Låt koka 5 min till. Smält ner spenaten i grytan och tillsätt räkorna alldeles på slutet. Smaka av med peppar och pressad citron och salta lite mer om det behövs. Servera med ris eller pasta och en sallad.

Inga kommentarer: