tisdag 16 mars 2010

Fredagskyckling med sommarkänsla 4 port

Tomater och Haricot verts är inga klimatsmarta val den här årstden, men ibland måste man ju få vara ansvarslös ;-) Tomaterna har rest långt eller är växthusodlade eller både och, dessutom är de smaklösa och svindyra så här på vintern. Allra sämst i tomatträsket är tydligen holländska tomater just för att de både får göra en lång resa innan de når oss och är odlade i jättelika oljeuppvärmda växthus. Spanska tomater är bättre trots att de har rest långt, de odlas på friland eller i ouppvärmda växthus och det ger faktiskt mindre koldioxidutsläpp till och med än svenska växthusodlade.

De enda färska haricot vertsen som jag har hittat är kenyanska. Snacka om långa transporter.Samtidigt kanske det är så att man gör en solidarisk insats mot ett fattigt land genom att köpa dessa, jag vet för lite om kenyanskt lantbruk för att kunna avgöra det. Annars är frysta haricot verts ett bra alternativ den här årstiden.

 4 kycklingfiléer
salt
1 msk olja el. smör
1 gul lök
1 pkt (2½ dl) matlagningsgrädde
1 tsk torkad basilika
2 msk chilisås
½ dl vitt vin (alt 2 tsk pressad citron+½dl vatten)
2 tomater skurna i klyftor
1 rejäl näve haricot verts
peppar

Skär kycklingfiléerna 2 cm breda strimlor. Salta runt om. Hacka löken. Bryn kycklingbitarna i fettet i en gryta. Sänk värmen och låt löken fräsa med någon minut.

Häll på grädde, basilika, chilisås och vin. Låt puttra ca 5 min eller tills kycklingen är genomstekt.

Lägg ner tomat och haricot verts, låt puttra någon minut. Smaka av med peppar och ev. mer salt. Servera med ris, pasta eller pressad potatis.


Inga kommentarer: