måndag 31 augusti 2009

Plättar


Jag har gått och trillat ner i plätträsket. Det trodde jag aldrig skulle hända för plättar är den absolut tråkigaste maten jag vet att laga, även om det är gott. Men med två stekpannor så är det ändå ganska okej, det går ju dubbelt så fort att grädda då. För att plättarna ska bli lite godare och nyttigare kan man variera dem på alla möjliga olika sätt. Och jo, jag vet att i den södra halvan av vårt land kallas samma maträtt pannkakor.

Morotsplättar



Grundrecept plättar 1-2 pers

receptet kan dubblas hur många gånger om som helst.



1 ägg

2 dl vetemjöl

4 dl mjölk

ca 1 tsk salt

margarin att steka i



Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa ner hälften av mjölken, vispa bort mjölklumparna och tillsätt sedan resten av mjölken. Låt ev. smeten svälla innan ägget vispas ner. Häll lite smet i ganska het stekpanna med margarin i. Om smeten fastnar, testa att låta plättan stekas en stnd till innan du vänder. Stek en kort stund på andra sidan. Lägg upp på varm tallrik. Servera med sylt och rotfrukter t.ex. morot, kålrot, fänkål, kålrabbi skuren i stavar. Pizzasallad passar också väldigt bra till plättar.



Variation:



Raggmunkar

Finriv 1-2 råa potatisar per person i smeten. Servera som plättar eller med stekt bacon och lingonsylt.



Morotsplättar

Riv ner ½-1 finriven morot i smeten. Servera med sylt.



Äppleplättar

Grovriv 1 skalat äpple i smeten. Servera med kanel och socker.



Blåbärsplättar

Blanda ner 1-2 dl frysta eller färska blåbär i smeten. Servera med socker.



Rödbetsplättar

Finriv 1 färsk rödbeta i smeten. Ger häftig färg! Servera med en klick vaniljkesella eller glass samt sylt.



Spenatplättar

Tina ½ dl hackad spenat och blanda ner i smeten. Servera med sylt eller något salt tillbehör, t.es rom och en klick creme fraishe.



Majsplättar

Sist men inte minst kommer min och Lillisens favorit. Många barn tycker om majs och lite majs i smeten ger en underbart gyllengula plättar med en fin sötma.

Mixa en burk, ca 400 g majskorn till mos, blanda ner i plättsmeten. Servera som vanliga plättar.

1 kommentar:

Catta sa...

Det finns värre träsk att hamna i än plätträsket! Det var roliga varitationer som jag ska tipsa dín bror om- plättomanen.
Kram C