lördag 2 juli 2011

Mitt liv med Saddam av Parisoula Lampsos och Lena Katarina Swanberg


Det här är boken om Parisoula Lampsos, en av alla Saddam Husseins älskarinnor, de hade ett förhållande till och från i över trettio år. Parisoula lever idag i Sverige och hon har tilsammans med den svenska journalisten Lena Katarina Swanberg berättat sin historia från den dagen hon träffade Saddam Hussein till dess att hon tvingades fly till Sverige. De senaste åren har jag läst ganska många verkliga berättelser om/av olika intressanta personer. Tyvärr är det inte alla intressanta personer som har sin största begåvning just när det gäller skrivande. Det är ett klokt drag av Parisoula Lampsos att "leja bort" den delen till någon som kan skriva, det gör boken så mycket mer läsvärd.

Parisoula Lamspsos föddes i Bagdad av grekisk-armeniska föräldrar. Hennes far var framgångsrik affärsman och famljen Lampsos tillhörde på 60-talet, när historien tar sin början, till Bagdads societet. Som av en slump, men med facit i hand, inte alls av någon slump, träffar den 16-årige Pari den drygt 30-årige Saddam Hussein på en fest och hela hennes liv förändras. Efter detta är  hon i Saddams våld, han kontrollerar hela hennes liv i resten av sitt liv.

Pari manövrerar sitt liv med avlyssningsmikrofoner i varje rum av sitt hus och spioner där hon minst anar det. När hon blir bortgift av sina föräldrar till en bra man tvingas han på grund av Saddam att flytta utomlands, skiljas och hon måste bryta kontakten med honom för att rädda hans liv. Hon gör många val som inte är helt självklara, och inte så lätta att förstå för oss trygga svenskar men hon försöker förklara hur hon fattar de svåra besluten och varför. 

Jag tyckte att det här var en väldigt intressant bok. Den är skriven med en genomtänkt dramturgi som gör att den aldrig blir enformig eller tråkig. Att den dessutom handlar om av de grymmaste och mest fruktade personerna som har funnits, Saddam Hussein, berättad av någon som verkligen har känt honom är givetvis det mest intressanta md boken. Den hade varit bra även om Parisoula hade varit älskarinna åt vilken tyrannisk man som helst, men just Saddam-perspåektivet ger det lilla extra. Man får en fin bild av hur människan Saddam fungerade och det är en obehaglig bild som Parisoula målar upp. Om du är intresserad av att läsa om ett ovanligt kvinnoöde, eller om du är intresserad av att läsa om Irak under Saddams styre, läs den här boken!

Inga kommentarer: