måndag 11 juli 2011

Glassmarängtårta med jordgubbar

Idag har jag fyllt år Hipp hipp hurra! (Det där betyder att alla ni som läser det här inlägget måste skriva en grattiskommentar - även ni som har gratulerat på annat sätt ,-)

Tårtan blev en riktig höjdare, perfekt för kalas i varmt väder! Den tog kanske 10 minuter att sno ihop och var svalkande i sommarvärmen!


Min vana trogen kom jag inte ihåg att fota förrän det nästan var för sent. Men den var faktiskt snygg! Så snygg att svägerskan H trodde att den var köpt!

4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche (ca 40% fetthalt)
1 äggula
½ dl florsocker
1 påse (ca 100g) maränger
½ dl chokladsås

2 l jordgubbar

Vispa grädden i en skål. Vispa creme fraichen tjock i en annan skål. Vänd ner äggula och florsocker i den vispade creme fraichen. Vänd försiktigt ner grädden i creme fraiche-blandningen.

Lägg plastfolie i en rund form (eller vilken form som helst beroende på hur du vill ha din tårta). Häll1/3 av gräddsmeten i formen. Lågg ner maränger i ett tätt lager ovanpå gräddsmeten och ringla chokladsås på marängerna, sedan ytterligare 1/3 av gräddsmeten, ett lager maräng och ett lager chokladsås. Avsluta med graddsmet och sist chokladsås i ett snyggt mönster ovanpå alltihop.

Frys in minst 4 timmar. Ta fram tårtan en stund innan servering så den blir lite krämig i kanterna. Dekorera med jordgubbar ovanpå och runt tårtan.

Chokladsås:
Visserligen kan man använda färdigköpt chokladsås, men det tar inte många minuter att göra egen i micron

½ dl kakao
½ socker
vatten till lagom konsistens

Blanda socker och kakao i en kopp. Späd med vatten, lite i taget, till såsen får lagom konsistens. Kör på full effekt i micron 1½ minut. Rör om.

2 kommentarer:

Matte Hartman sa...

Grattis! Om än i efterskott. :)

Kicki O sa...

Jo i efterskott blir det ju! Grattis grattis! Kom snart och tapetsera! ;)